• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2291.65
  • ...
Hz. Süleyman Camii  ziyaretçilerine polis engeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde meydana gelen çatışmaların 81’nci gününde güvenlik gerekçesiyle kapısına kilit vurulan Hz. Süleyman Camii, 27 Şehit Sahabe Türbeleri ile İç Kale Müzesinde operasyonlar  sona ermesine rağmen yasaklar hala devam ediyor. Cami, sahabe türbeleri  ve müzenin bulunduğu bölüme gelen ziyaretçiler, kapıda polis engeliyle karşılaşınca, Sur dibinde oturarak dua ve niyazlarda bulunuyor.

Şimdiye kadar çatışmaların yaşanmadığı Hz. Süleyman Camii ve 27 Şehit Sahabenin Türbeleri ile İç Kale Müzesine girişlerin yasak olması, uzak yerlerden ziyarete gelenleri mağdur  ediyor.

İmamların güvenlik gerekçesiyle gidemedikleri ve operasyon bölgesindeki 4 cami ile birlikte operasyon bölgesi dışında kalan ve 856 yıldan beri ibadete açık olan Hz. Süleyman Camii’nin kapısına da kilit vurulması, ziyarete gelenlere hayal kırıklığı yaşatıyor.

Operasyonların bittiğini duyanlar türbeye koştu

Şehir dışından gelerek Hz. Süleyman Cami ve 27 Sahabe Türbelerini ziyaret etmek isteyen ismini vermek istemeyen bir ev hanımı, “Duyduk ki, operasyonlar bitmiş, biz de koştuk bu mübarek şehri görmeye. Ancak operasyon bitmiş ama yasaklar bitmemiş meğerse. Öylece kapıda kaldık. Dualarımızı uzaktan ediyoruz. Zikirlerimizi uzaktan ediyoruz. Polis yasak olduğunu söylüyor ama burada hiçbir zaman çatışma olmamış, diğer yerlerde ise bitmiş. O halde neden bu mübarek yere girmemiz engelleniyor?” dedi.

Hasırlı ve Fatihpaşa Mahallesi’nde bulunan Kurşunlu, Hacı Hamit, Hasırlı ve Kadı Camileri ibadete kapatılırken, bölgenin önemli ibadethanelerinden olan Hz. Süleyman Camii'nin kapısına da kilit vuruldu.

Hz. Süleyman Camii minaresindeki kitabelerden anlaşıldığı üzere 1155-1160 yılları arasında Nisanoğlu Ebul Kasım tarafından yaptırıldı.

İç Kale'de Oğrun Kapı'nın güneyindeki burcun kenarında yer alan caminin en önemli özelliği Hz. Ömer döneminde gerçekleşen Diyarbakır'ın fethinin buradan başlamamış olması. Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit olan Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın da aralarında bulunduğu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakın farklı yerlerde şehit olmuştur.

Edinilen bilgilere göre Hz.Süleyman Camii'nde metfun bulunan Sahabeler : Hz.Süleyman, Hz.Rıdvan, Hz.Mesut, Hz.Beşir, Hz.Hamza, Hz.Amr, Hz.Sabe, Hz.Sabit, Hz.Zeyd (2 ayrı kişi), Hz.Halid (2 ayrı kişi), Hz.Numan, Hz.Muhammed (2 ayrı kişi), Hz.Abdullah (3 ayrı kişi), Hz.Hasan (2 ayrı kişi), Hz.Ka'b-Zişan, Hz.Fudayl, Hz.Malik, Hz.Fahr, Hz.Ebul Hamd, Hz.Ebu Nasr, Hz.Muğire… 

Hz. Ömer zamanında İslam orduları tarafından fethedilen Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki Hz. Süleyman Camii'nin bir bölümünde bu fetih sırasında şehit düşen 27 sahabenin kabrinin bulunması nedeniyle camiye çok sayıda ziyaretçi geliyor. Ancak yaşanan çatışmalar nedeniyle gerek güvenlik riski, gerekse yasaklar nedeniyle ziyarette aksamalar yaşanıyor. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat – İLKHA)

















Bu haberler de ilginizi çekebilir