• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Van'da çevre yolu sorunu büyüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçtiğimiz günlerde Van Emlakçılar Derneği’nin Van Büyükşehir Belediyesi’nde yaptığı toplantı sonucu gündeme gelen çevre yolu ve 18’inci madde sorunu kentte yeniden tartışma konusu olurken, Van 2'nci İdare Mahkemesi kararına göre çevre yolunun iptal edildiği öğrenildi.

Van 2'nci İdare Mahkemesi’nin iptal kararından sonra açılamalarda bulunan Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, bu karara göre Van’ın 6 yıl daha bekleyeceğini ancak Van halkının da o kadar tahammülü kalmadığını dile getirdi.

Konuya ilişkin İLKHA’ya konuşan Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek, çevre yolunun önündeki tek engel olan 18’inci madde yerine, kamulaştırılarak açtırılması taraftarı olduklarını belirterek, bu konuda Van Büyükşehir Belediyesi ile Van Milletvekillerinin biraraya gelip bu sorunu bir çözüme kavuşturmasını istedi.

Kentte çevre yolu ve 18'inci madde sorunuyla ilgili görüşmeler içerisinde olduklarını belirten Özdek, bu kapsamda Emlakçılar Derneği olarak şu an 5 kurumla görüştüklerini söyleyerek, “Görüşmelerimiz sonrasında son olarak Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı’yla bir araya geldik. Bizler de Van Emlakçılar Derneği olarak, çevre yolunun ve 18'inci maddenin kesinlikle bir an önce çözüme kavuşturulması için çalışmalar yapmaktayız.” dedi.

Çevre yoluna iptal kararı

Yaptıkları görüşmeler sonucunda 2'nci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararla çevre yolunun iptal edildiğini aktaran Özdek, “En sonunda öğrendik ki 2'nci İdare Mahkemesi’nin vermiş olduğu kararla beraber, şu an çevre yolu konusunda tamamen bir iptal söz konusudur. Yani Van’ın çevre yolu ve 18'inci madde tamamen iptal oldu. Verilen tapular tamamen geri dönüşüm kazandı. Dolayısıyla Van’da iptal olan çevre yolu ve 18'inci madde konusundaki durum ise Van’ın mağduriyetine ve insanlarımızın perişanlığı söz konusudur. İnsanlarımızı bu mağduriyetten kurtarmak için Van Emlakçılar Derneği olarak, kentin dinamiklerini ve siyasi kanatlarını harekete geçirerek bir an önce çözüme kavuşturulması yolunda adımlar atmaktayız.” ifadelerini kullandı.

“Konuşmalarımız birebir yansıtılmadı”

Geçtiğimiz günlerde Van Emlakçılar Derneği’nin çevre yoluyla ilgili Van Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı ziyaret sonucu orada yapılan konuşmalarının tam olarak yansıtılmadığına dikkat çeken Özdek, “Büyükşehir Başkanlığı’yla yapmış olduğumuz toplantıda belediye başkanı bunun tamamen siyasi bir adım olduğunu ve bu konuda STK’ların atacağı adımlara destek vereceğini ifade etti. Ancak yapmış olduğumuz tüm konuşmalar, maalesef birebir yansıtılmadı. Belediyedeki görüşmelerimiz şunlardı; bizler tamamen halkın menfaatine uyacak adımların atılmasını ve buradaki halkın mağduriyetinin çözüme kavuşturulması taraftarı olarak atacağımız adımları belirtmiştik. Ancak şunu gördük ki Belediye Başkanımız Van adına oluşturulan Güç Birliği Toplantısı’na katılmak istemiyor. Bizler de STK’lar olarak Van Ticaret Sanayi Odası’yla beraber böyle bir toplantı yapacağımızı ve bütün siyasi kanatların yetkililerini oraya davet edeceğimizi ve bu konunun Van TSO’da yuvarlak bir masada çözülmesi gerektiğini ifade ettik.” diye konuştu.

“Çevre yolunun kamulaştırılarak açtırılması taraftarıyız”

Van Emlakçılar Derneği’nin amacının Van’daki çevre yolunun kamulaştırılarak açtırılması olduğunu vurgulayan Özdek, “Burada bir mağduriyet söz konusudur. Bu mağduriyetlerin kaldırılması için kesinlikle çevre yolunun kamulaştırılması gerektiğine inanıyorum. Nitekim elimizde donelerimiz de vardır. Türkiye’nin birçok ilinde şu anda çevre yolları kamulaştırılarak açılmıştır. Ancak Van’da da kamulaştırmaktan uzak bir şekilde açılmak istenmektedir. Bu da Van’ın ekonomisine, insanlarımızın sosyal ve kültürüne olumsuz bir katkı sunmuştur. Bizlerde vatandaşlar olarak şunu diyoruz; kesinlikle Ulaştırma Bakanlığı’nın kentte çevre yolu üzerinde bir kamulaştırılmaya gidilmesini ve kamulaştırılmanın esas alınarak bu yolun açtırılması taraftarı olduğumuzu buradan beyan ediyoruz. Kamulaştırıldıktan sonra da belediyenin de 18'inci maddeyi uygulayarak DOP hesabına göre yüzde 20’ye düşürerek böyle bir adım atmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“Van halkının tahammülü kalmadı”

Van halkının çevre yolu için 6 yıl daha bekleyecek tahammülü kalmadığını sözlerine ekleyen Özdek, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Çevre yolunun açılmasına yönelik yetkililerimizi göreve davet ediyoruz. Burada Sayın Beşir Atalay’a da çağrıda bulunuyorum. Kendilerinin bu konuya bir el atmasını, çevre yolunun iptal olup geriye dönmesiyle beraber, tekrar 6 yıl başa dönülmüş ve bu durumda bir 6 yıl daha bu insanların beklemeye tahammülü kalmadığını bildirmek istiyorum. Bir an önce çevre yolunun açılması için herkes elini taşın altına koymalıdır. Özellikle Beşir Atalay’ın Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde girişimlerde bulunabilecek durumdadır. Onlarda bu konuda ivedilikle bir çözüm üretsinler ve çevre yolunun açılması için 18'inci maddenin yeniden sağlıklı bir şekilde uygulanması ve vatandaşların mağduriyetlerinin kaldırılması için böyle bir girişime ihtiyaç vardır. Eğer bunu yapmasalar bizler STK’lar olarak siyasi kanatları rahat bırakmayacağız. Bunu da kamuoyu ile sonuna kadar paylaşacağız. Kamuoyunun da desteğini alarak çevre yolunun açılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” (Yılmaz Sönmez- İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir