• DOLAR 32.359
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2291.653
  • ...
İhvan`dan yeni Kızıldeniz sınır anlaşmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE: Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan), Kızıldeniz'de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının Mısır ve Suudi Arabistan yönetimleri arasında geçen cuma günü imzalanan anlaşma sonucunda Suudi Arabistan`a geçmesine tepki gösterdi.

İhvan'ın internet sitesinde yayınlanan “Suudi Arabistan ile imzalanan deniz sınırı anlaşması hakkındaki açıklama” başlıklı açıklamada, iki adanın Suudi Arabistan sınırlarına dahil edilmesi sert bir dille eleştirilerek, “Akdeniz`in doğusundaki doğalgaz yatakları ve Nil Suları başkalarına peşkeş çekilmiş, Mısırlıların onuru ayaklar altına alınmıştır. Son dönemde Mısır Cüneyhi değer kaybetmiş, yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etmiş, sanayi, ticaret ve ziraat alanlarında gerileme yaşanmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Sisi rejiminin sert bir dille eleştirildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kapalı kapılar arkasında imzalanan anlaşma ile Kızıldeniz`deki Mısır`a ait Tiran ve Sanafir adaları ekonomik girdi sağlamak, siyasi destek elde etmek ve özel çıkarlar için Suudi Arabistan`a verilmiştir. İhvan, hak ihlalleri, yasa dışı tutuklama ve yargısız infaz politikaları uğruna bir avuç para elde etme veya bazı destekler almak amacıyla Mısır halkının servetini ve değerlerini başkalarına vermeye kimsenin hakkı olmadığını ilan eder. İhvan, Mısır halkının rejim ile uzlaşma hayallerine sürüklenmesi yönündeki girişimlerini de reddetmektedir. Müslüman Kardeşler, 25 Ocak Devrimi`nin hedeflerinin gerçekleştirilmesi ve askeri rejimin devrilmesi yönündeki mücadelesini sürdürecektir."

Açıklama, eski İhvan sözcüsü Muhammed Muntasır`ın başını çektiği şiddet yanlısı grup tarafından yayımlandı. Bu grup Mısır yönetimine karşı daha aktif bir direniş yapılması gerektiğini savunuyor.

Mısır Bakanlar Kurulu, Kızıldeniz`de yer alan Tiran ve Sanafir adalarının iki ülke arasında belirlenen yeni deniz sınırı anlaşması çerçevesinde Suudi Arabistan sınırları içinde yer aldığını açıklamıştı.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir