• DOLAR 32.431
  • EURO 34.46
  • ALTIN 2490.641
  • ...
Güvenli bölgeyi yeniden gündemde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HALEP - Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırında yer alan Halep ilinin Çobanbey beldesini DAEŞ'ten geri alan muhalif güçler aynı zamanda güvenli bölgenin oluşturulmasına yönelik başarı elde etmiş oldu.

AA'nın yerel kaynaklardan edindiği bilgiye göre, muhalifler dün akşam ele geçirdikleri Çobanbey'e dört koldan yaklaşık bin 200 savaşçıyla kuşatarak girdi.

Çatışmalar sırasında 100'den fazla DAEŞ militanın etkisiz hale getirildiği tespit edildi. Ancak çok sayıda militan da Bab ve Mümbiç ilçelerine kaçtı.

Dün gece boyunca Çobanbey'e sızmaya çalışan DAEŞ militanları, birçok noktada bomba yüklü araçlarla intihar saldırısı girişiminde bulundu.

Ancak muhalifler TOW füzelerini kullanarak tüm saldırıları engelledi. Aynı şekilde, beldeye sızmaya çalışan 10 DAEŞ militanından 8'ini etkisiz hale getirdi.

Muhalifler, Suriye'nin kuzeyindeki en büyük Türkmen yerleşim bölgesi olan Çobanbey'in ele geçirilmesi sırasında, 16 savaşçılarının hayatını kaybettiği bilgisini paylaştı.

Çobanbey'in DAEŞ'ten geri alınması, Suriye'nin kuzeyinde terörden arındırılarak oluşturulması öngörülen güvenli bölge planının da yeniden gündeme gelmesine neden oldu.

Güvenli bölge ihtiyacı
Türkiye'nin gündeme getirdiği güvenli bölge, Suriye'deki çatışmalardan kaçan sivil nüfusun can güvenliğinin sağlandığı barınma alanı oluşturulmasını öngörüyor.

Gaziantep`in Karkamış ilçesinin karşı tarafında bulunan Halep`e bağlı Cerablus ilçesinden, Kilis'in karşısındaki Azez ilçesine uzanan hat, 98 kilometrelik bir alana yayılıyor. İnsani ihtiyaçların rahatlıkla karşılanabilmesi içinse Suriye toprakları içine doğru 45 kilometrelik bir derinlik oluşturulması hedefleniyor.

Türkiye, bölgeyi, Halep başta olmak üzere tüm Suriye'den yeni göç eden sivillerin toplanabileceği ya da Türkiye'ye geçmiş Suriyelilerin arzu etmeleri halinde yerleşebileceği bir bölge olarak tasarlıyor. Halihazırda Türkiye, 2 milyon 600 binden fazla Suriyeli sığınmacıyı konuk ediyor.

Suriye'de iç savaşın durması halinde dahi, Suriye halkının barınma, iş ve sosyal hizmetlerden mahrum kalmasından ötürü başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dış göçe devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu durum en fazla, Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerini endişelendiriyor.

Uçuş yasağı şart
Güvenli bölgenin oluşturulması öncelikle uçuş yasağına bağlı. Rusya'nın 30 Eylül 2015'te savaşa katılmasına kadar ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin DAEŞ'le mücadele amacıyla Halep'in kuzeyinde yaptığı uçuşlar, rejim uçaklarının da bölgeden uzak kalmasını sağlamıştı. Rejim uçaklarının Halep merkezin kuzeyine çıkmaktan vazgeçmesiyle güvenli bölge fiilen oluşmaya başlamıştı.

Azez tarafı muhaliflerin elinde olan bölgenin Cerablus kısmında ise DAEŞ'in hakimiyeti sürüyor. Türkiye, bu bölgenin müttefiklerle ortak bir strateji çerçevesinde kara ve hava operasyonuyla örgütten arındırılmasını öneriyor.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir