• DOLAR 32.501
  • EURO 34.558
  • ALTIN 2492.259
  • ...
`Felluce`de durum endişe verici`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM Kalkınma Programı Irak Temsilcisi Lise Grande, Irak ordusunun kuşatma altında tuttuğu Felluce kentindeki insani durumun "endişe verici ve çok komplike" olduğunu söyledi.

IŞİD`in bulunduğu gerekçesiyle Irak ordusunun gıda malzemelerinin ulaşımına müsaade etmediği kentte yaklaşık 100 bin sivil kuşatmadan dolayı zor şartlar altında yaşıyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi Irak Temsilcisi Katrina Ritz`den de Irak`ın batısındaki Anbar eyaletinin Felluce kentinin kuşatmasıyla ilgili açıklama geldi. Felluce`deki durumun "endişe kaynağı" olmaya başladığını söyleyen Ritz, kentteki sivillere insani yardım ulaştırmaya hiç olmadığı kadar ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Ritz, Bağdat hükümeti başta olmak üzere tüm taraflara kuşatma altınadaki sivillere yardım ulaştırmak için gerekli şartları sağlamak için çağrı yaptı.

İnsan Hakları Gözlemevi (HRW), Bağdat'tan 50 km uzaklıkta Felluce`de "kuşatmadan dolayı aç kalan" sivillere yardımların ulaşmasına izin vermesi için Iraklı yetkililere seslenmişti. HRW, IŞİD`in Sünni kentteki sivillerin kentten çıkışını engellediğine, Bağdat hükümetinin de gıdanın kente girişine izin vermediğine işaret etmişti. Bu durumdan dolayı sivillerin aç kaldığına dikkat çekilmişti. HRW, telefon bağlantısıyla ulaştığı kentteki aktivistlerin, ekmeğin artık ulaşılamayan bir gıda maddesi haline geldiğini anlattıklarını söylemişti.

Irak hükümeti, 2014 yılından bu yana kenti elinde bulunduran IŞİD`in ikmal yollarını kesme gerekçesiyle kenti sıkı bir kuşatma altına almıştı.

Felluce aşiretlerinin önde gelen isimleri geçtiğimiz hafta kentte kötüleşen insani duruma dikkat çekmişti. Aşiret liderleri, Bağdat hükümetinden kuşatmayı sona erdirmesini talep etmişti.

Al Jazeera

Bu haberler de ilginizi çekebilir