• DOLAR 32.377
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.811
  • ...
"Jeotermal kaynaklar Bingöl ve çevresini kalkındıracak"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl’ün Ilıcalar beldesinde yapılan jeotermal çalışmalarını yerinde inceleyen Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, jeotermal kaynakların Türkiye’de ender bulunan kalitede de olduğunu belirterek, bölgede bulunan jeotermal kaynaklar Bingöl ve çevresini de kalkındıracağını söyledi.

Bingöl’ün Ilıcalar beldesinde yapılan jeotermal çalışmalarında son aşamalara gelindi. Çalışmalarda ilk sondaj başarılı bir şekilde uygulanırken, ikinci sondajın ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacağı belirtildi.

İncelemelerinde yüklenici firma yetkililerinden bilgi alan Vali Köşger, jeotermal çalışmalarının yapıldığı alanda 2 bin hektarlık bir alanda Maden Tetkik Arama (MTA) tarafından 2 adet jeotermal kaynağın tespit edildiğini ifade etti.

Kösger, “Aqua Park, 2012 yılında başlayan bir süreç. 2012 yılında MTA tarafından 2 bin hektarlık alanda iki adet jeotermal kaynak olabileceği tespit edildi. Onlardan birisi de burasıdır. Burada sondaj vuruldu, 2014 yılında saniyede 20 litre debisi olan 51 santigrat derecede bir su kaynağı bulundu. bir aya kadar çevre düzenlemesi yapılacak. Yarın itibariyle de ikinci sondajın ihalesine çıkıyoruz. Yaklaşık on civarında talip olan kişi var. İki kaynak olması şu açıdan önemli, oradan çıkacak termal suya da bakacağız." dedi.

Bölgede bulunan jeotermal kaynakların Türkiye’de ender bulunan kalitede olduğunu ifade eden Köşger, “Türkiye’de ender bulunan sulardan biri, tahlil sonuçları bize öyle söylendi. İkinci kaynaktan da daha kaliteli bir su çıkabilir. İsale hattını ona göre yapacağız. İkinci kaynaktan çıkan su daha iyi ve kaliteliyse onu ihale edeceğiz. Bu tip yerlerde yedekli çalışılması uygun olan kaynak olarak değerlendiriliyor. Termal turizm yapıldığı zaman su kesintisi olmaması lazımdır. Elimizdeki kaynak, 3 bin kapasiteli olacak şekildedir. Yani 300 yataklı 10 tane oteli idare edecek kadar potansiyeli var. İkinci kaynaktan ne kadar çıkacağına bakacağız.” şeklinde konuştu.

Kaynakların Bingöl'ü ve çevresini de kalkındıracağını belirten Kösger, "Buradan çıkacak kaynaklar Bingöl’e ve termal tesislere yetecek. Çevresini de kalkındıracak kadar ciddi bir kaynak olduğu anlaşılıyor. Stratejik hedef olarak termal tesisle entegre olmuş bir hayvancılık planlıyoruz. Kent Park dediğimiz yerde termal oteller, AVM’ler, yerel ürünler çarşısı olacak. Yerel ürünlerin satıldığı bir sokak olacak. Orada Aqua park, yapay göller olacak. O projeyi hayata geçireceğiz inşallah. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesinin kavşak noktalarından birisi orasıdır. Bu sene inşallah 15 Kilometre termal suyun götürülmesi işini gerçekleştireceğiz. Çünkü termal suyun ısı kaybetmeden götürülmesi teknik bir iştir. Onunla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. İsale ile ilgili işi de, Afyon’daki bir şirketten yararlanacağız. Suyu aşağıya indirdiğimiz takdirde, çalışmalar hızlanacak."  ifadelerini kullandı.  (Nihat Kanat-İLKHA) 





























Bu haberler de ilginizi çekebilir