• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Van'da modern kanser tedavisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yer alan Radyasyon Onkolojisi Kliniği’nin sadece Van’da değil bölge illerindeki hastalara da modern tedavi yöntemleriyle hizmet sunmaya başladığını bildirdi.

Kanser çağın en önemli sağlık sorunlarından biri olup, teşhisi kolay ve erken tanı alındığı takdirde tedavisi mümkün olan bir hastalık türüdür. Bununla birlikte kanser hastalığının tanısı ile tedavisi birçok branşın beraber ve koordineli çalışarak gerçekleştiği belirtti.  

Kanser Haftası nedeniyle açıklamalarda bulunan Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. M. Murat Akın Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi’nde verilen hizmetler hakkında şu bilgileri verdi: “Günümüzde artık birçok kanser türünün ana tedavisi olarak veya diğer tedavilere ek olarak tümörün veya tümörün çıkartıldığı yatağın ve riskli bölgelerin tedavisinde kullanılan radyoterapi uygulaması artık bölge hastanemizde kurulumu gerçekleşen cihazımız ile hastanemizde de uygulanmaya başlamıştır. Kliniğimizde kurulan radyoterapi cihazı ile kanser hastalarının tedavisinde büyük kolaylıklar sağlamaktayız.”

Radyasyon Onkolojisi Merkezi’nin avantajları

Kanser hastalarının tedavisinde kullanılan Radyasyon Onkolojisi Merkezi’nin avantajları hakkında bilgi veren Akın, “Radyasyon Onkolojisi Merkezi’nin kurulmasının şu avantajları vardır; bir hasta bir ameliyat için Ankara, İstanbul, İzmir’e gittiğinde en fazla bir iki hafta zaman harcar. Oysa Radyoterapi uzun soluklu bir tedavidir kimi hastalarımızda tedavi öncesi hazırlıklar da düşünüldüğünde bu süre bazen 4-6 haftayı bulmaktadır. Zaten kanser tanısı ile karşılaşmış ve büyük psikolojik desteğe ihtiyacı olan hasta ve yakınlarının aynı zamanda sırf bu tedavi için kendi evi dışında başka bir ilde bir akrabasının evinde veya uzun süre otelde, pansiyonda kalması zor bir durumdur. Bu nedenle bu bölgede böyle bir ünitenin kurulması, Vanlı veya bölge illerimizden olup da Ankara, İstanbul, İzmir’e kanser tanısı ile tedaviye gitmek zorunda kalan hastalarımıza hem ekonomik anlamda, hem de psikolojik anlamda rahatlama sağlamaktadır.” dedi.

Radyoterapinin cerrahi ve kemoterapiden farkı nedir?

Radyoterapinin kanser hastalarına uygulanan cerrahi ve kemoterapi gibi etkilerin olmadığını, yalnız tümörlü kısımları ışınladığını dile getiren Akın, “Kanser hastalarının en büyük korkuları yan etkilerdir. Kullanılan kemoterapi ajanlarının vücutta yaptığı yan etkiler tedavinin doğası gereği vardır. Çünkü kullandığımız ilaçlar, kemoterapi ajanları tüm vücudu etkiliyor.  Aynı zamanda cerrahinin yatış süreci, ameliyatın tabiatı gereği gelişen organ ve fonksiyon kayıpları ile sonrası toparlanma süreçleri yıpratıcı bir süreçtir. Oysa Radyoterapi Tedavisinin avantajları şudur. Radyoterapi tüm vücuda etki etmez. Sadece tümörlü yeri hedef alır. Örneğin hastanın beyin tümörü vardır. Biz sadece beyindeki tümörü ışınlarız. Dolayısıyla vücudun diğer kısımları hiçbir şekilde ışından etkilenmez.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)  







Bu haberler de ilginizi çekebilir