• DOLAR 32.508
  • EURO 34.972
  • ALTIN 2430.287
  • ...
Yenilebilir enerji için örnek proje
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yılda 3 bin saat güneşlenme süresi ile çok önemli bir potansiyeli barındıran Şanlıurfa’da, Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) bu potansiyelden yararlanmak adına örnek olacak bir Güneş Enerjisi Sistemi (GES) kurdu. ŞUTSO, Karacadağ Kalkınma Ajansı 2014 Yılı Yenilenebilir Enerji Mali Destek Programı kapsamında sağlanan mali destek ile hizmet binasının enerji ihtiyacını karşılayacak olan 100 kilovatsaatlik GES devreye girdi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E. Sabri Ertekin, hızla artan nüfus ve sanayinin her geçen gün aratan enerji gereksinimi karşısında; petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi “yenilenemeyen” geleneksel enerji kaynakları yerine yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının önemine değindi.

Her geçen gün enerji sorununun giderek büyüdüğünü belirten Ertekin, “Geçen yıl sulama sezonunda yapılan kesintiler ile başta tarım olmak üzere sanayi ve birçok üretici yaşanan elektrik kesintileriyle büyük zararlar gördü. Öte yandan, petrol, doğalgaz, kömür ve nükleer enerji gibi 'yenilenemeyen', geleneksel enerji kaynakları çevreye ve insan sağlığına giderek daha fazla zarar verir hale gelmiştir. Fosil yakıtların yanması sonucu ortaya çıkan karbondioksit (CO2) miktarı ormanların azalmasıyla giderek artmakta, bu nedenle atmosferdeki diğer gazlarla birlikte güneş ışınlarının yansımasını engellemektedir. Bu da, 'sera etkisi' oluşmakta ve iklim değişikliklerine neden olmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmaları, yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almalarıdır.” diye konuştu.

Hizmet binalarına kurmuş oldukları sistemin özelliklerine de değinen Ertekin, “Sistem ŞUTSO hizmet binasının Çatı ve Balkonlarına kurulmuştur. Yatırımcıların daha kolay inceleyebilmeleri açısından 20 kilovatsaatlik bir sistem aşağı taşınmıştır. Projede 400 Adet RENESOLA 250 vatlık panel kullanılmıştır. 5 Adet Fronius marka çevirici kullanılmıştır. Kurulu gücümüz toplamda 100 kilovattır. İçinde bulunduğumuz Nisan ayı verilerine göre günlük üretim ortalamamız 600 kilovatsaattir. Ürettiğimiz bu enerji odamızın harcadığı elektriğin tamamını karşılamaktadır.” ifadelerini kullandı.

400 bin TL ile mal olan sistemin yaklaşık 6 yılda kendisini amorti ettiğini belirten Ertekin, kurulan bu sistemin çalışma ömrünün 25 yıl olduğunu söyledi. (İLKHA) 







Bu haberler de ilginizi çekebilir