• DOLAR 32.374
  • EURO 35.033
  • ALTIN 2326.03
  • ...
'Ev ve köy yoğurdu' uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada bitkisel yağ, jelatin gibi süt ürünlerinde kullanımı yasak olan maddelerin ilavesiyle ev ve köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlarda hile yapıldığı bildirilerek, bu noktada halkın bilinçlenmesi gerektiği ifade edildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden yapılan uyarıda, “Piyasada ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtların yapımında kullanılan süte sağım sonrasında süzme işlemi etkin bir şekilde uygulanmadığından içinde bulunmaması gereken hayvandan veya dış çevreden bulaşan yabancı maddeler (kıl, çöp vb.) yoğurda geçmektedir. Çiğ süt sağım sonrasında işlenene kadar uygun koşullarda muhafaza edilmezse halk sağlığı açısından risk içermektedir. İşleme ve depolama sürecinde teknik ve hijyenik koşullar tam olarak sağlanmalı; soğuk zincir kırılmamalıdır. Ürün, üretiminden son tüketiciye satılana kadar 40 derecede muhafaza edilmelidir.” denildi.

Ambalajsız ürünlerde risk olduğu ve uygunsuz koşullardaki yoğurt üretiminde sütün kontrolsüzce kaynatılmasıyla besin kaybına neden olduğu ifade edilen açıklamanın devamında, “Süt ve süt ürünlerinden özellikle piyasada ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlar hijyenik açıdan uygunsuz merdiven altı olarak tabir edilen ortamlarda, temiz olmayan alet- ekipmanlarla üretilmektedir. Üretim esnasında sütün uygun mikrobiyel değerlere getirilmesi için süte etkin sıcaklık ve sürede pastörizasyon işlemi uygulanması gerekmektedir. Uygunsuz koşullardaki yoğurt üretiminde sütün kontrolsüzce kaynatılmasıyla besin öğelerinde kayıplar olmakta ve sütün besleyici değeri yok olmaktadır. Ambalajsız ürünlerde her zaman risk bulunmaktadır. Süt ve süt ürünlerinde bulaşı sonrasında mikrobiyel bulaşıcı hemen ve hızla başlayacağından ürün halk sağlığı açısından zararlı hale gelecektir." ifadelerine yer verildi.

Tüketicinin aldığı ürün hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilmesi gerektiği belirtilen açıklamada son olarak  şöyle denildi: "Ambalajında etiket bilgilerine tam olarak yer verilmeyen ürünlerde ürünün parti numarası, son tüketim tarihi, üretici firması takip edilemez. Türk Gıda Kodeksine göre ambalaj üzerinde ürün hakkındaki bilgilerin tamamı olmalıdır. Tüketici aldığı ürün hakkındaki tüm bilgilere ambalajından ulaşabilmelidir. Bitkisel yağ, jelatin gibi süt ürünlerinde kullanımı yasak olan maddelerin ilavesiyle ev yoğurdu, köy yoğurdu adı ile satılan yoğurtlarda hile yapılmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan Onay almış firmalarca üretimi yapılan, uygun ambalajda satışa sunulan ürünlerin tüketilmesi hususunda halkımızı daha duyarlı ve bilinçli olmaya davet etmekteyiz." (İLKHA) 



Bu haberler de ilginizi çekebilir