• DOLAR 32.33
  • EURO 35.082
  • ALTIN 2297.658
  • ...
Gaziantep'te 125 kadında kanser erken teşhis edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, son 10 ay içerisinde mahallelerde kadınlara yönelik yaptıkları meme kanseri taramasında 125 kadının erken teşhis ile hayata tutunduğunu söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Hasan Fattum Kafadar Aile Sağlığı Merkezinde kanser taraması yaptıran kadınları ziyaret etti.

Erken teşhis hayati önem taşımaktadır

Şahin, ziyarette Kanserle Savaş Haftası’nda olunduğunu hatırlatarak, kanserin istenmeyen bir sonuç olduğunu ancak erken teşhisin hayati önem taşıdığını söyledi.

Meme kanseri konusunda rakamlara bakıldığında toplumun en önemli sorunları arasında olduğunu belirten Şahin, “Sosyal belediyecilik olarak eğitim ve sağlık alanını çok önemsiyoruz. Meme kanseri konusunda rakamlara baktığınız zaman toplumun en önemli sorunları arasında olduğunu görüyoruz. Her 8 kadından birinin meme kanseri olduğu bir ülkedeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak toplum sağlığını korumak için mobil kanser tarama cihazı aldık. Ücretsiz taramalar yapıldı. Bunun sonucunda 125 kadın 10 dakikasını ayırdı ve kanser olduğu belirlendi. Erken teşhisle sağlığına kavuştu." dedi.

"10 ayda meme kanseri taraması için 5 bin 571 kişi başvurdu"

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi de Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) son 10 ayda meme kanseri taraması için 5 bin 571 kişinin başvurduğunu belirtti.

Bu kişilere meme kanseri taraması için mamografi çektirdiklerini ve 125 kadının meme kanserini erken dönemde tespit ettiklerini aktaran Tanrıverdi, “Bu hastalarımız ruhen, bedenen ve tedavi maliyetleri düşük olarak tedavi edilmiş oldu. Bunun yanında rahim ağzı kanseriyle ilgili 5 bin 134 kadın müracaat etti, 102 hastada yine rahim ağzı kanseri tespit edilerek, tedavi edildi. Bunun yanında yine kalın bağırsak kanseriyle ilgili de 15 bin civarında 50-70 yaşları arasındaki vatandaşlar bize müracaat etti. 300'den fazla kişi erken dönem teşhisi yapıldı, genel cerrahi bölümlerine yönlendirilerek kısa zamanda tedavi olup evlerine döndüler.”ifadelerini kullandı.

Gaziantep'in 2014 yılında ayda ortalama 800 kanser taramayla Türkiye'de 40'ıncı sıralarda yer aldığını ifade eden Tanrıverdi, "Mobil kanser tarama aracı ve iki KETEM şubesiyle, 2016 yılı itibarıyla ayda ortalama 2 bin 800 tarama yaparak Türkiye'de 4'üncü sıradayız. 40'tan 4'e kadar yükseldik. Bunda da mobil aracı alan Büyükşehir Belediyesinin çok büyük emekleri var.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir