• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
Narkotik köpekler tarımsal ilaçların kurbanı oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mersin'in Tarsus ilçesinde yetiştirilen ve dünyanın en önemli narkotik ve bomba aramağı köpeği olan Çatalburun Av Köpeklerinden 10 tanesi bölgede bilinçsiz kullanılan tarımsal ilaçlamalarda dolayı telef olduğu illeri sürüldü.

Jandarma ve Polisin güvenlik uygulamalarında çok önemli bir role sahip olan Çataburun cinsi av köpeklerinin yetiştiği Cin Köyü Mahallesi'ndeki 10 köpek, iddialara göre bilinçsiz yapılan tarımsal ilaçlamalarından dolayı oldu.

10 yıldır Çatalburun köpeklerini yetiştiren ve geliştiren Durmuş Öztürk, yaklaşık 10 köpeğin bilinçsiz tarımsal ilaçlamalar yüzünden telef olduğunu söyledi.

Öztürk, “Narkotik köpeklerinden biri olan Çatalburun, dünyada uluslararası bir yarışmaya giriyor ancak bakıcısının ufak bir hatasından dolayı birinciliği kaybediyor. Bu sonuçtan sonra Çatalburan’a daha çok önem vermeye başladık. Ancak sağolsun bizim vatandaşlar fazla duyarlı değil, tarım zamanı ilaç zamanı bağına ilaç atıyor kutusunu nereye attığının farkında değil. Bu zavallı hayvan bunları yalıyor, büyük bir ihtimalle zehir alarak telef olmuştur.  Daha öncede yine bu dönemlerde 16 yavru ve anne ve babasıyla birlikte zehirlenerek öldüler.” dedi.

Yetkilerin bu konuda bir önlem almayasını isteyen Öztürk, “Bu köpekler önemli bir konuma sahip. Birbirinden ayrı olan burunların özelliği sayesinde müthiş derecede koku yeteneğine sahip, ama ne yazık ki, bu köpekler bilinçsiz tarımsal ilaçlamalar nedeniyle telef oluyorlar. Yetkilerin bu tür bilinçsiz ilaçlamaya karşı bir önlem alması gerekiyor. Yazıktır bu hayvanlara. Bunlar Tarsus’un sembolüdürler. Hep birlikte sahip çıkmak gerekiyor.” şeklinde konuştu. (Abdulhakim Kurt-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir