• DOLAR 32.39
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2325.83
  • ...
Panama belgeleriyle sızan dramlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nick Kgopa 14 yaşındayken babası öldü.

Babası Güney Afrika'daki bir altın madeninde çalışıyordu. Anlattığına göre, kimyasal maddeye maruz kaldı.

Annesi ve işitme engelli kardeşi dullara verilen  maaştan bir süre faydalandılar.

Bir gün, maaş aniden kesildi
Nick ve ailesi, Güney Afrikalı bir iş adamının 60 milyon dolarlık yolsuzluğunun kurbanı oldular. Fidentia adlı şirket, milyonlarca dolarlık yatırım fonunu boşalttılar.

46 bin dul ve yetim, maaştan mahrum kaldı.
Panama belgeleriyle dokümanları sızan Mossack Fonseca'nın belgeleri, Fidentia'dan en az iki iş adamanın, offshore şirketleri üzerinden yolsuzluğa imza attıklarını ortaya koydu.

Endonezya'da küçük bir yatırımcı, Virgin Adaları'ndaki Mossack Fonseca üzerinden 3 bin 500 kişiyi 150 milyon dolar dolandırdı.

Faizlerin ödenmemesi üzerine şirkete para yatıran Endonezyalı bir kişi 20072de "Çocuğumuzun Nisan'daki okul parasını ödememiz için bu paraya ihtiyacımız var" ifadeleriyle bir eposta yazmış. Bu eposta da sızan 11.5 milyon belge arasında yer alıyor.
Uganda'da ise bir şirket petrol sahasından 400 milyon dolar vergi kaçırmak için Mossack Fonseca'yı aracı olarak kullanmış.

Hastanelerine yeterli tıbbi cihazları bile alamayan bu yoksul Afrika ülkesi yıllarca hukuk mücadelesi vermesine rağmen, bu parayı geri alamamış.

Ve Suriye...
Yıllarca sivilleri bombalayan Suriye Hava Kuvvetleri'ne ve Hava kuvvetleri ile iş yapan firmalara yaptırımlar devreye sokulmuştu. Ancak sızan belgeler bu yaptırımların 'basit kağıt' işlemleriyle Mossack Fonseca üzerinen bypass edilidiğini gösteriyor. Üstelik bu firmalar arasında Suriye'de rejime sert eleştiriler getiren İngiltere'den şirketler de bulunuyor.

Kaynak: ICIJ

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir