• DOLAR 32.377
  • EURO 35.09
  • ALTIN 2326.339
  • ...
Bismil `Vahdet ve Kardeşlik Rehberi Hz. Muhammed`i andı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Peygamber Sevdalıları Platformu Bismil İlçe Koordinatörlüğü 'Vahdet ve Kardeşlik Rehberi Hz. Muhammed' konulu Kutlu Doğum etkinliği düzenledi.

Bismil Adliyesi karşısındaki boş alanda düzenlenen etkinlikte Türkçe ve Kürtçe yapılan konuşmalarda Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in örnek ahlakı ve şahsiyeti anlatıldı.

Kadınların erkeklere oranla daha fazla katılım yaptığı gözlenirken etkinlikte sık sık tekbir ve salavatlar getirildi.

Etkinliği, Şerif Yalçın Hoca'nın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı, ardından Bismil Vefa Der Mevlit Han Grubu Kürtçe Mevlid-i Şerif okudu. Okunan mevlitte katılımcılar salavatlara hep bir ağızdan eşlik etti.

Derviş Madsor'un seslendirdiği birbirinden güzel ezgi ve ilahilerle Peygamber sevdalısı halk, tevhid bayraklarıyla nakaratlara eşlik etti.

Türkçe konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen TV Programcısı İbrahim Yaz, Peygamber Sevdalıları Platformu'nun her yıl Nisan ayında böyle etkinlikler düzenlediğini hatırlattı.

Bu yılki etkinlik temasının 'Vahdet ve Kardeşlik' olduğunu vurgu yapan Yaz,  "Ümmet olarak, coğrafya olarak bu gün en fazla muhtaç olduğumu şey vahdet ve kardeşliktir. Vahdet ve kardeşlik aramızda kalktığı için, Müslümanlar bu gün maalesef dünyanın birçok yerinde bir birbirlerine düşmektedirler." dedi.

"Peygamberin hayatı, hayatımızda yoksa eksiklik vardır"

"Hepiniz Allah'ın ipine sımsıkı sarılın, ayrılığa düşmeyiniz ve parçalanmayın." Ayetine dikkat çeken Yaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Müslümanlar ne zaman Kur'an'a sırt çevirdi, ne zamanki Müslümanlar Kur'an'sız bir hayat yaşamaya başladı, işte o zaman Müslümanların hali maalesef zillet olmuştur. Eğer bizler Hz. Muhammed'i dost doğru anlamasak, onu dost doğru tanımasak, o zaman bizde büyük bir sorun vardır. Peygamber, hayatımızın bütün alanına hâkim olması lazım. Eğer Peygamberin hayatı, hayatımızda yoksa o zaman hayatımızda bir eksiklik vardır. Bizler Allah'a iman ettik, bizler Peygamber (sav)'in getirmiş olduğu emirlere iman ettik. Bizim teslimiyetimizin ölçüsü ne olması lazım? Bizler kolaylıkta da zorlukta da nefsimizin hoşuna gitse de gitmese de her halükarda 'Lebbeyk ya Resulullah' dediğimiz zaman bütün azalarımızla beraber, Allah'ın emirlerine doğru koşmamız lazım.

Hz. Muhammed'din peygamberliğinden önce cahiliye adetlerinin olduğunu söyleyen Yaz, "Mekke ve Medine de insanlar birbirlerini vuruyorlardı. Evs ve Hazreç kabileleri bir birlerini öldürüyorlardı. Ama Efendimiz (sav) ilahi mesajla gelince aradaki düşmanlıkları ortadan kaldırdı. Birbirlerine sarıldılar, kardeş oldular. İslam tarihinde, Muhammed'i sevmek candan vaz geçmektir. Eğer biz Hz. Muhammed'i kendi nefsimizden, çocuğumuzda, eşimizden, babamızdan ve annemizden daha çok sevmesek tam iman etmiş olamayız." şeklinde konuştu.

Seslendirilen ezgi ve ilahilerin ardından bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Abdülbari Çelik, Kürtçe bir  konuşma yaptı.

"Sahabelerin teslimiyeti ile Allah (cc) dünyaya İslam adaletini tesis etti"
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sav) Mekke'de Müslümanları birbirine bağladığını, onlara kardeşliği tesis ettiğini söyleyen Çelik, "Sahabeler Peygamberimizin etrafında toplandılar. Hz Suheyb-i Rûmî, Hz. Selman-ı Farisî, Hz. Caban El  Kürdî Allah Resulüne teslim oldular. Onlar Resulullah'a birer nefer oldular, Resulullah'a arkadaş oldular. Çok kısa bir dönemde tüm sahabelerin teslimiyeti ile Allah (cc) dünyaya İslam adaletini tesis etti. Peygamberimizin vefatından 7 yıl sonra Hz. İyaz (ra) komutasında bin sahabe Diyarbakır'ı fethetti. Diyarbakır'ı İslam'la şereflendirdiler. Memleketimize huzur, ferahlık ve kardeşliği getirdiler. Bizler de buradan, Allah'ın selamı rahmeti bereketi Mekke, Medine, Bağdat, İstanbul, Diyarbakır ve tüm dünyada yaşayan Müslümanların üzerine olsun diyoruz."

"Müslümanlar kardeş oldukları zaman Mekke güldü, Medine, Şam, Bağdat güldü"

Çelik hoca, "Müslümanlar birbirlerinin dostudurlar, Müslüman birbirlerinin yardımcıdırlar." dedi ve şunları ekledi. "Peygamberimiz (sav) bizlere güzel kardeşlik dersi vermiştir. Müslümanlar birbirlerini çekiştirmemelidir, birbirlerini buğz etmemelidirler. kardeşlik bağı ve insanlık bağını koparmamalıdırlar. Müslümanlar kardeş oldukları zaman Mekke güldü, Medine, Şam, Bağdat güldü. Ama ne zaman Müslümanlar bir birlerine sırt çevirdiler ittifakını bozdular, Kudüs, Bağdat, Şam, Diyarbakır, Batman ve tüm İslami âlem ağladılar."

Çelik, son olarak yeniden İslam baharının gelmesi için, kardeşlik bağların tesis edilmesi gerektiğine vurgu yaparak birbirimize şefkat, merhamet ve kardeşlik eli uzatmamız gerektiğini kaydetti.

Etkinlik, Molla Sabri Ortaç'ın yaptığı dua son buldu. (Aydın Bal- İLKHA)






























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir