• DOLAR 32.514
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2427.748
  • ...

Zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyatı önlemeye yönelik çalışmalar devam ederken, ekonomi yönetiminin yol haritası belli oldu. Öncelikli olarak sigorta şirketlerinin yüksek fiyata gerekçe olarak gösterdikleri konular çözüme kavuşturulacak. Plan ve Bütçe Komisyonu süreci tamamlanan zorunlu trafik sigortasında şirketler lehine önemli düzenlemeler içeren maddelerin yasalaşmasıyla birlikte Hazine Müsteşarlığı fiyatları anlık olarak takip edecek. Ekonomi bürokratlarının hesaplamalarına göre Kanun çıktıktan sonra şirketlerin en az yüzde 20 fiyatlarda indirim yapması gerekiyor. Kusur indiriminin geri getirilmesi ve mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlara standart hesaplama yöntemi getirilmesi gibi taleplerin karşılanmasının ardından gerekli indirimlerin yapılmaması halinde yeni bir tedbir paketi hayata geçirilecek.

Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre ilk etapta yüzde 20`lik indirim söz konusu olmazsa tavan fiyat uygulaması başta olmak üzere sigorta şirketlerine yönelik yeni yaptırımlar gelecek. Hazine kaynakları vatandaşın düşük fiyatla trafik sigortası yaptırması için firmaların rakamlarını karşılaştırması gerektiğine dikkat çekiyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi`nden konuyla ilgili bilgi alınabiliyor. Merkez`de son 30 gün içerisinde tüm sigorta şirketlerinin gerçekleşen asgari, ortalama ve azami primleri yer alıyor.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi`nin internet sitesinde hangi şirketin trafik sigortasını en az kaç TL, en yüksek kaç TL`ye kestiği görülebiliyor.

TEMİNAT KAPSAMI NETLEŞTİRİLİYOR

TBMM, Plan ve Bütçe Komisyonu`nda kabul edilen torba tasarına göre zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamındaki tazminatlar, ilgili kanun ve kanun çerçevesinde hazırlanan genel şartlarda öngörülen usul ve esaslara tabi olacak. Söz konusu tazminatlar ve manevi tazminata ilişkin ilgili kanun ve genel şartlarda düzenlenmeyen hususlar hakkında, Türk Borçlar Kanunu`nun haksız fiillere ilişkin hükümleri uygulanacak. Tasarıyla, uygulamada zorunlu sorumluluk sigortasının açıklanan içeriğinde görülen tereddütlerin izalesi amacıyla teminat kapsamı dışında kalan haller açıklığa kavuşturuluyor.    

SAMİMİYET TESTİ

Kusur indirimi başta olmak üzere sigorta şirketlerinin uzun süredir pahalı poliçeye gerekçe gösterdiği standart hesaplama yönteminin de Karayolları Trafik Kanunu`nda yapılacak değişiklik ile kalıcı hale gelmesi gibi düzenlemelerin kısa sürede hayata geçirileceğini ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Sonrasında Hazine Müsteşarlığı prim oranlarını takip edecek. Bu düzenlemelerin ardından fahiş fiyatlarına devam etmesi halinde ise tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek. Sigorta şirketlerinin samimi olup olmadığını bekleyip göreceğiz” dedi. 2006 yılından 2015 yılı Eylül ayı sonuna kadar 10 yıllık dönemde 29,7 milyar TL prim topladı. Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği verilerine göre toplanan prime karşılık 20,5 milyar liralık hasar ödemesi gerçekleştirildi. 6,8 milyar liralık faaliyet gideri (komisyon ve masraflar) gerçekleşti.