• DOLAR 32.612
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2491.596
  • ...
`Sur`da süratle inşaata başlanacak`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM: Maliye Bakanı Naci Ağbal, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin bir an önce tekrar inşa edilmesi, tarihi ve kültürel ortamının sağlanması gerektiğine işaret ederek, "Bu düzenlemeyle Bakanlar Kurulunun Sur ile ilgili riskli alan kararı üzerine, süratla inşaata başlanacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen, "Şanlıurfa İline İstiklal Madalyası Verilmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın görüşmelerinde, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşasının yasal altyapısını oluşturmaya yönelik verilen önergeler tartışma yarattı.

Muhalefet, bu önergelerin son anda verilmesine karşı çıkarak, daha sonra görüşülmesini istedi.

"Yıkımı terör örgütü yaptı"

Önergeler hakkında bilgi veren Ağbal, terör örgütünün bir süredir bölgede insanların hem canına hem de malına kast ettiğini vurguladı.

Sur'un bu noktaya nasıl geldiğine bakılması gerektiğini dile getiren Ağbal, "Devlet, terörün ve terör örgütünün meydana getirdiği yıkımı ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Ortada bir yıkım vardır ve bu terör örgütü tarafından meydana getirilmiştir. Sayın Başbakan Sur'un yeniden inşası ve hayatın normale dönmesi için oradadır. Biz bugün burada Sayın Başbakan'ın oradaki açıklamalarına ters bir iş yapmıyoruz, tam tersine Başbakan'ın ortaya koyduğu iradeyle uyumlu bir düzenleme yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Bakan Ağbal, Türkiye'de Sur'un dışında da riskli alanlar olduğunu anımsatarak, "Bu düzenleme doğrultusunda, Bakanlar Kurulunun Sur ile ilgili riskli alan kararı üzerine, süratle orada inşaata başlanacak." dedi.

"O bölgedeki insanımızı üzmek gibi bir düşüncemiz olamaz"

Bu tasarıyla diğer riskli alanlarda nasıl bir uygulama yapılacaksa Sur'da da aynı uygulamanın yapılacağını kaydeden Ağbal, "Bizim o bölgedeki insanımızı üzmek gibi bir düşüncemiz asla olamaz. Oradaki insanlar hayatlarının normale dönmesini istiyorlar, terör örgütünün kentleri ve ülkeyi terketmesini istiyorlar, silahlarını ülke dışına çıkarmasını istiyorlar. İnsanlar bir an önce Sur'un normalleşmesini istiyor." değerlendirmesini yaptı.

Maliye Bakanı Ağbal, Sur ile ilgili projenin, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin 2012 yılında ilçeye ilişkin kabul ettiği koruma imar planı ile birebir uyumlu olduğunu kaydetti.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir