• DOLAR 32.509
  • EURO 34.582
  • ALTIN 2497.107
  • ...
"Kanserde erken teşhis hayat kurtarır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vecheddin Acar, “1-7 Nisan Kanser Haftası” münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yaptı. Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını belirten Dr. Vecheddin Acar, önemli tavsiyelerde bulundu.

Kanserin bugün en önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu söyleyen Acar, kanserin sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunun altını çizdi.

Kanserde risk faktörleriyle ilgili Acar, şu bilgileri paylaştı:

“Biyolojik Risk Faktörleri: Yaş, cinsiyet ve ırk gibi fiziksel özelliklerdir. Fiziksel ve biyolojik özelliklerin, kanser için risk faktörü olup olmayacağı, kanserin tipine bağlıdır. Çevresel Risk Faktörleri: Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Ev ya da iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, radon, hava kirliliği, UV radyasyon, sigara dumanına maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Genetik Risk Faktörleri: Genetik risk faktörleri, aileden kalıtımsal olarak geçen genlerle ilişkilidir. Davranışsal Risk Faktörleri: Sigara kullanmak, diyet, egzersiz ve alkol tüketimi gibi değiştirebileceğiniz risk faktörleridir. Sigarayı bırakmak veya düzenli egzersizlerle kansere yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.”

Bir toplumda kanserden ölümlerin azaltılabilmesi için; kanser oluşumuna yol açan engellenebilir risk faktörlerinden uzak durulması ve kanserin erken evrede teşhis edilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Acar, “Sağlıklı kişilerde belirli aralıklarla Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz yaptırılacak kanser taramalarıyla (muayene ve tetkiklerle) meme, rahimağzı ve bağırsak kanserleri  erken dönemde teşhis edilmektedir. Rahim ağzı kanseri taraması rahim ağzından alınan HPV/smear testi ile yapılır. 30-65 yaş kadınlar tarama kapsamına girmekte olup, 30-65 yaş arası her kadının 5 yılda bir rahim ağzı kanseri taraması yaptırması gerekmektedir.” dedi.

Bağırsak kanseri taramasının gaitada gizli kan testi ile yapıldığını hatırlatan Acar, “50-70 yaş arası kadın ve erkek nüfus tarama kapsamına girmekte olup, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerin 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ile bağırsak kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir. Vatandaşlarımızı taramalarını ücretsiz yaptırmak üzere KETEM, Toplum Sağlığı Merkezi ve Aile Sağlığı Merkezlerine bekliyoruz. Meme kanseri taraması mamografi çekilerek yapılır. 40-69 yaş arası bayanları kapsamakta olup, 40-69 yaş arası bayanların 2 yılda bir mamografi filmi çektirerek meme kanseri taramasını yaptırması gerekmektedir. Kadınlarımızı taramalarını yaptırmak üzere Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine bekliyoruz.” diye konuştu.

Acar, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak kanserden korunma ve erken teşhise yönelik eğitim çalışmalarının devam edeceğini kaydetti. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir