• DOLAR 32.368
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2325.402
  • ...
Mal Satışı Olmaksızın Pos Cihazlarını Kullanmak Caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Pos cihazları bankalara ait kredi kartlarının geçirildiği ve günü geldiği zaman mal sahibinin yapmış olduğu alışverişlerin ücretini anlaşmalı olduğu bankadan alması için kullanılan elektronik bir makinedir. Pos cihazlarının sahibi olan bankalar her alışverişten hizmet karşılığında belli bir yüzdelik alırlar. Böyle bir muamelenin hükmüyle ilgili asri âlimlerin fetva verdiği görülmektedir.

Fakat alışveriş olmaksızın kişinin sadece bankadan para almak için kendi cihazını veya kendisine müsaade eden bir başka tüccarın cihazını kullanması caiz değildir. Çünkü böyle bir durumda bankadan belli miktarda para alınacak sonrasında ise bu para daha fazla bir miktarla bankaya geri verilecektir ki bu faizdir, haramdır. Bankadan 980 TL alan kimse bankanın yüzdesini de hesaba katarak sonrasında 1000 TL ödeyecektir. Halbuki para, kendi cinsiyle takas edildiği zaman aynı miktarda olması gerekir. Peygamber (sav) şöyle buyuruyor;

Altın altınla, gümüş gümüşle, buğday buğdayla, arpa arpayla, tuz tuzla misli misline, müsavisi müsavisine ve elden ele peşin olarak takas edilmelidir. Şayet bu sınıflar başka şeylerle değiştirilirse elden ele olmak şartıyla istediğiniz gibi (fazlalaştırarak) satabilirsiniz. (Müslim)

Bu kimse bankadan para alacaksa aynı miktarda geri ödemesi gerekir. Aksi bir durum olursa bu faiz olur.

fetvakurulu

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir