• DOLAR 32.556
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2430.07
  • ...
BU BÜYÜK BİR FiTNEDiR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

M.TAHİR ÖZSOY / AHMET KARAKAŞ / DOĞRUHABER
Hafta içinde Pakistan`da meydana gelen canlı bomba saldırısı kamuoyunda günlerce tartışıldı. İslam dünyasında bu saldırıların verdiği zararı gazetemize değerlendiren uzmanlar bu saldırılar ile büyük bir fitnenin tutuşturulmak istendiğini ifade ettiler.

TERÖR GAYRİ İNSANİ VE VAHŞİDİR
İslam`ın teröre asla izin vermediğini söyleyen Prof. Dr. Faruk Beşer bu saldırıların sivilleri hedef alan terör saldırıları olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Beşer, “Terör olaylarında masum insanlar ölüyor, suçsuz insanlar ölüyor, kadınlar, çocuklar ölüyorlar. İslam anlayışında savaşsanız bile kadınları, çocukları, yaşlıları, din adamlarını öldüremezsiniz. Bir de böyle bir tarafı var. Yani bu gayri insani ve vahşi bir harekettir” dedi.

TÜRKİYE DURDURULMAYA ÇALIŞILIYOR
Pkk`nin Türkiye`de gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarına da değinen Beşer, Türkler ile Kürtlerin tarih boyunca kardeş olduğunu ifade ederek şöyle devam etti: “Türkiye belli bir noktaya geldi hamdolsun, belli bir yere doğru gidiyor. İnsanlarda bir ümmet bilinci yerleştirilmeye çalışılıyor. Yani Türkiye`nin sınırlarını aşan bir düşünce yayılmaya çalışılıyor. Büyüyor Türkiye. Bu birilerini korkutuyor, endişeye kapılmalarına sebep oluyor. Ondan sonra da birileri böyle taşeronlar arıyorlar.”

CAHİLİ HAMİYET DÜŞÜNMEYİ ENGELLİYOR
Kuran`ı Kerim`e göre insanların hak yolda da, yanlış yolda da ölüme gidebildiklerini ifade eden Abdulhakim Sonkaya Hoca, İslam inancı taşımayan eylemcilerin, Fetih Sûresi`nin 26.ncı ayetinde belirtildiği üzere cahiliye hamiyeti ile hareket ettiklerini söyledi. Sonkaya şöyle konuştu: “Hamiyet, bir enerji oluşturuyor insanın içinde. Bir düşünce veya ideoloji üzerinde o enerji, o ısı onu her türlü harekette bulunmaya sevk ediyor. Bu hale gelen kimselerin kendi ideolojilerinden farklı bir şey düşünmeleri söz konusu olmuyor. Çünkü ısınan sinir, ısınan duygular, bir noktaya odaklanıp her şeyiyle oraya yöneliyor. Bunun dışında bir şey görmüyor.”

HAMİYET ALLAH`IN RIZASINA UYGUN OLMALIDIR
Feda olma ruhunun insanlara zarar verme amacı taşımasının terör olduğunu ifade eden Sonkaya, Allah`ın istediği hamiyetin ise hakkı ve adaleti tesis amacı ile fedakârlık yapmak olduğunu belirtti. Sonkaya, “Allah`u Teâla insanların hamiyetli bir ruha sahip olmalarını, ancak hak bir dava, hak bir inanç için olması gerektiğini buyuruyor. Fakat yanlış olduğu halde, batıl olduğu halde, farklı inanç ve ideolojilere mensup kişilerin aynı hal ve tavır içinde olabileceklerini de bize haber veriyor. Bu nedenle intihar eylemleriyle karşılaşıldığında kimse şu duyguya kapılmasın. İslam inancı dışındakiler de işte nasıl olur da böyle ‘cesaretli` eylemler yapabiliyorlar. Elbette Kur`an-ı Kerim bunu izah ediyor. Cahiliye hamiyeti insanda sunî bir haklılık duygusu oluşturabilir fakat bu haklı temelde değildir. Objektif bir temele dayanmadığı için buna cahiliyye hamiyeti denilmiştir. Örneğin Mekkeliler Hudeybiye günü Peygamber ve Ashab silahsız oldukları halde Mekke`ye girmesine izin vermemişlerdir. Ona karşı ölümüne savaşmışlardır. Kıyaslamak amacıyla söylemiyoruz ama cahiliyye hamiyeti denilen duygunun insanın gözünü nasıl kör ettiğinin ve onun duygularını nasıl sarhoşcasına kabarttığının bir delilidir” diyerek durumun vahametine dikkat çekti.

FİTNE, ÖLDÜRMEKTEN BÜYÜKTÜR
Sivillere yönelik gerçekleşen canlı bomba saldırılarının vebalinin çok büyük olduğunu ifade eden Sonkaya şöyle konuştu: “Allah(c.c.). ‘Fitne, öldürmekten büyüktür` diyor. Başka bir ayette ‘Kim bir nefsi öldürürse, bütün insanlığı öldürmüş gibidir.` diyor. Ama bir de bu katliamların azmettiricileri var. Ölenin de, öldürenin de vebali bunların boynundadır.”

ÇOCUKLARINIZI İSLAM  TERBİYESİ İLE BÜYÜTÜN
Bu gibi saldırıların polisiye önlemlerle tamamen engellenebilmesinin zor olduğunu ifade eden Sonkaya, çözümün İslami bir aile ve ahlâk ile gerçekleşebileceğinin altını çizdi. Ailelere de seslenen Sonkaya, “Ailelerin çocuklarını kesinlikle hak duygusuyla, İslam terbiyesiyle yetiştirmeleri gerekiyor. Bizde hak ve haklılık duygusu olmalıdır. Kin, intikam duygusu insanda merhameti yok eder. Dolayısıyla bu tür insanlar, kendi ailelerine de zulmediyorlar. Çünkü o cahiliye hamiyeti öyle bir şeydir ki, bir yerden sonra ayırım da yapmıyor. Kendi toplumuna da zarar veriyor. Kendi insanına da zarar veriyor. O bakımdan çok dikkat etmek gerekiyor” diye konuştu.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir