• DOLAR 32.325
  • EURO 35.095
  • ALTIN 2282.007
  • ...
Eczacılar ile SGK görüşmeleri tıkandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Eczacıları Birliği, eczaneler ve SGK`nın ilaç temininin yürütüldüğü protokolün yenilenmesine ilişkin görüşmelerin tıkandığını açıkladı.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, TEB Başkanlar Danışma Kurulu toplantısında, Hükümet ile uzlaşma sağlanamazsa 1 Nisan günü itibariyle SGK ile olan protokolü feshetme kararı alındığını açıkladı. Protokolün feshedilmesi, ilaçların para ile satılması anlamına geliyor.

Erdoğan Çolak, eczanelerin ekonomik olarak yaşayabilmesi için istedikleri düzenleme taleplerinin “aklen ve vicdanen” kabul edilebilir ve makul olduğu konusunda içlerinin rahat olduğunu belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile bugün akşam saatlerinde bir araya geleceklerini belirten Çolak, “Masaya olmazsa olmazlarla oturmuyoruz. Buna karşılık, bizim taleplerimizin sadece yüzde 15`i kadar bir teklif sunulmuş olması kabul edilebilir bir teklif değil. Başkanlarımız bu kararı verdi” dedi.

Erdoğan Çolak Ankara`da düzenlediği basın toplantısında, seçimler nedeniyle daha önce protokolün iki kez uzatıldığını ve süresinin 31 Mart itibariyle biteceğini hatırlatarak, “Biz sağlık hizmeti veren kuruluşlar olarak ilaç vermemek gibi bir yaklaşım içinde olmayız ancak eczaneler ekonomik olarak yaşayamaz durumdadır” dedi.

İlaç firmalarına yönelik mali düzenlemelerle 1 milyar 250 milyon TL`lik bir ek mali imkanın ilaç firmaları için sağlandığını belirten Çolak, eczane ekonomilerinin düzelmesi için de benzer bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan Çolak, yurt dışında örnekleri görüldüğü üzere, reçete başı ödeme, kutu başı ödeme ve eczacıların meslek hakkı ödemesi benzeri mali ödemelerin gerektiğini belirtti. Çolak, bazı ilaç fiyatlarındaki olağanüstü düşüklük, SGK`nın tek alıcı olarak ilaç üreticilerinden ve eczanelerden aldığı ek indirimler nedeniyle, çok düşük kar marjı hatta zararına satıldığı bir durum ortaya çıktığını anlattı.

Bunlara ek olarak, kemoterapi ürünleri, mamalar, günübirlik ilaçlar ve eklem içi ilaçların eczanelerden alındığını, bunların eczanelerden teminine geri dönülmesi gerektiğini kaydetti.

Erdoğan Çolak, “Taleplerimizi 4 maddede toplayabiliriz. Bunlar reçete başı-kutu başı ücretlerin düzenlenmesi, iskonto ve diğer teşviklerde kullanılan 700 milyon TL`lik yıllık ciro bazının 1 milyar TL`ye yükseltilmesi, iskontoların yeniden ayarlanması ve ilaç dışı ürünlere yönelik kısıtların kaldırılması olarak sıralanabilir. Geldiğimiz noktada eczanelerin yaşamlarını sürdürmesi mümkün değildir. Hizmet bedeli sistemi uygulamaya geçmeli” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri