• DOLAR 32.504
  • EURO 34.578
  • ALTIN 2476.359
  • ...
"Antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmalı"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, bünyesinde "Akılcı Antibiyotik Kullanımı" konulu panel düzenledi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Recep Tekin’in panelist olarak yer aldığı etkinlikte, antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgiler verdi.  

Bölge Devlet Hastanesi konferans salonunda düzenlenen panele, Sağlık İl Müdürü Yardımcısı Dr. Emin Saçan, Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Hakan Pamukçu, Hizmet Başkanları, Bölge Hastanesi Yöneticileri ile hekim ve sağlık personelleri katıldı.

"Antibiyotik kullanımı kontrol altına alınmalı"

Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili önemli mesajlar veren Doç. Dr. Tekin, Türkiye’de antibiyotiklerin, en çok kullanılan ilaçlar içerisinde olduğunu ve bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını belirtti.

Antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir hastalığın bile, direnç nedeniyle ölümcül olabileceğini ve insanlığın antibiyotik öncesi çağa geri dönme durumu ile karşı karşıya kalabileceğini dile getiren Tekin, Antibiyotiklerin, çeşitli hayvan türlerinde birçok hastalığın kontrolü amacıyla kullanıldığını, hayvanlarda bilinçsizce kullanılması antibiyotiklerde dirençli bakterileri geliştirdiğini ve bu da dolaylı olarak insanları etkileyeceğini ifade etti.

"Antibiyotikler bir ikram değil"

Antibiyotiğin bir ikram olmadığını dile getiren Tekin, uygunsuz antibiyotik kullanımının önemli sonucu olarak; dirençli bakterilerin vücut florasına hakim olacağını ve buna bağlı enfeksiyon seyrinde, hastanede kalış süresinde ve hastalığa bağlı ölüm oranlarında artış olabileceğini ve bu nedenle reçeteyle verilmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir