• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
Tarihte Bugün (30.03.2016)
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 30 MART

1842: İlk kez bir ameliyatta anestezi uygulandı. Bir ameliyat sırasında hastanın uyutulması, ilk kez 30 Mart 1842 günü, ABD'nin Jefferson (Jefırsın) kentinde uygulandı. Dr. Long, (Long) bir öğrenciyi, boynundaki kisti almadan önce eterle uyuttu. Dr. Long, bir rastlantı sonucu, aşırı miktarda koklandığı zaman, eterin kişiyi hiçbir şey duyumsamayacak hale getirdiğini görmüş, bunun üzerine, yapacağı ameliyatlarda bu harika ilaçtan yararlanmaya karar vermişti. Daha sonra, dokuz başka ameliyatta da bu yöntemi kullandı. Bunlardan birinde, bir zenci çocuğun parmağını kesti. Ne var ki, onun tıp biliminde yeni çığırlar açan bu çalışmaları, Jefferson kentinin son derece tutucu olan halkını rahatsız etti. Kendisini "büyücülükle" suçlayan Jeffersonlular, çalışmalarına derhal son vermediği takdirde, linç edileceğini söylediler. Dr. Long, çaresiz anestezi bilimine büyük katkılar sağlayabilecek araştırmalarına son verdi. Onun tıp bilimine yaptığı ve önemli katkı da, Georgia Eyaleti Tıp Derneği tarafından yapılan bir araştırma sonucu, 1852 yılında gün ışığına çıkarılıncaya kadar gizli kaldı.

1867: ABD'nin yüz ölçümünün en büyük, nüfus yoğunluğunun en az olduğu Alaska Eyaleti, ABD Dışişleri Bakanı William Seward (Wilyım Siward) tarafından Rusya İmparatorluğu'ndan 7.2 milyon dolara satın alındı. Kilometrekaresi 4.19 dolara gelen bu alışveriş üzerine medya bu olayı Seward'ın aptallığı olarak nitelendirdi. Ancak satıldıktan 13 yıl sonra 1880'lerde önemli altın kaynaklarının keşfedilmesiyle çok sayıda Amerikalı buraya yerleşti. Bölge 1799'dan itibaren Amerika tarafından satın alınıncaya kadar bir şirket tarafından yönetiliyordu. 1968'de Alaska'da zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarının da bulunmasıyla bölge iyice gelişti.

1924: Mehmet Rıfat Börekçi, Diyanet İşleri Başkanlığına atandı. Türkiye'nin ilk diyanet işleri başkanı olan Mehmet Rıfat Börekçi, Cumhuriyet din üzerindeki projelerini Türkçe Ezan başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanı sıfatıyla ve din adamı olarak yürürlüğe koymuştur. Cumhuriyet İslam`ının müftüsü Mehmet Rıfat Börekçi öldüğü tarih olan 5 Mart 1941 yılına kadar Diyanet İşleri Başkanlığını sürdürmüştür.

1938: Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, Atatürk'ün hastalığına ilişkin ilk resmî bildiriyi yayımladı. Atatürk'ün ölümüne sebep olan hastalığına alkole bağlı siroz teşhisi konulmuşsa da bu konuda çok tartışmalar ve karartmalar vardır. Net olarak resmi tarih ölümünü ve hastalığını açıklamamaktadır. Lakin bazı kaynaklar Prof. Dr. Nihat Reşat Belger'in alkole bağlı siroz teşhisini koyduğunu söyler.

1951: Dünyanın ilk bilgisayarı olan ENIAC'ı (Eniak) tasarlayan mühendisler tarafından geliştirilen, ilk ticari bilgisayar olan UNIVAC 1 (Yunivak) Amerika Nüfus Sayım Dairesi'ne teslim edildi. Amerikalıların ilk ticari bilgisayarı geliştirdiği gün 30 Mart 1951'de Kırıkkale'de Kadiri tarikatı üyesi, 18'i kadın 102 kişi ayin yapıyorlar gerekçesiyle yakalandı. Burada aynı yıl aynı gündeki iki haberi kıyaslarsak; Amerikalılar bilgisayar yapıyor, Türkiye'de ayin yapıyor diye müslümanlar tutuklanıyor. İşte bu mantık, bu zihniyet Türkiye'yi hep çıkmazlara sokmuş, laik kalıplar onulmaz barikatlar inşa etmiştir. Sonra da arsızlara taş çıkartırcasına müslümanlara dönüp; "Sizin yüzünüzden gelişemedik" denmiştir. Müslümanları gümüş yüzüklü, sakallı, ninesi başörtülü, cumaya gider, ayin yapar, Kur'an dersi verir diye adım adım takip ettirmeyi bırakıp buna harcanan tüm mesaileri, kaynakları, insan gücünü, beyin gücünü uzay projelerine harcasalardı Türkiye şimdi Mars'ta 5 yıldızlı otel yaptırmış olurdu. Kırıkkale'de tarikatçı müslümanlara kafa yorulduğu kadar bilime ve teknolojiye yatırım yapılsaydı şimdi durum bambaşka olurdu.

1955: İngiltere CENTO'ya katıldı. Eski adı Bağdat Paktı olan CENTO, Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan güvenlik ve savunma örgütüydü. 1958'den sonra Amerika'nın da dahil olduğu bu pakt, 1979'da İran İslam Cumhuriyetinin üyelikten çekilmesinden sonra dağılmıştır.

1971: Ezanın yeniden Türkçe okunması için Senato'ya yasa önerisi verildi, teklif kabul edilmedi.

2000: Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Yumurta ve Yumurta Ürünleri Tebliği'ni yayınladı Buna göre tavuklar artık Avrupa standardında yumurtlayacak.

2007: BM İnsan Hakları Konseyi, İslam dinine hakaretin tüm dünyada yasaklanması çağrısında bulunulan bir kararı kabul etti. Karar 14'e karşı 24 oyla kabul gördü. 47 üyeli konseyin 9 üyesinin çekimser kaldığı oylamada, Avrupa ülkeleriyle Müslüman olmayan diğer bazı ülkeler karşı oy kullandı. Avrupa ülkeleri dışında karara karşı çıkan diğer ülkelerin Kanada, Japonya ve Güney Kore olduğu, çekimser kalan ülkeler arasındaysa Gana, Hindistan, Nijerya, Zambiya ve bazı Latin Amerika ülkelerinin bulunduğu kaydedildi. Konseyde bu kararın çıkması için ilk girişim, eylül 2005'te bir Danimarka gazetesinde İslam dünyasını rahatsız eden karikatürlerin yayımlanması üzerine başlatılmıştı.

2008: Bilim adamları yer katmanlarını, astronomi kayıtları, güneş ve ay tutulmalarıyla ilgili eski kayıtları hesapladı. Bu hesaplara Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü yavaşladı. Bu yavaşlamanın Milattan Önce 700 yılında belirgin biçimde başladığı tespit edildi. Bunun başlıca sorumlusu Ay'ın çekim gücü gösteriliyor. Bundan 100 milyon yıl önce dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşünün daha hızlı olduğunu ve günlerin 23 saat olduğunu açıklayan bilim adamları Dünyanın kendi ekseni etrafında dönüşü yavaşladığından gelecekte günlerin 25 saate çıkacağını iddia ettiler.

2011: Ergenekon kapsamında yapılan son operasyonlarda evi basılan Zekeriya Beyaz adlı ilahiyatçı, Mecliste ciddi tartışmalara konu oldu. Polisin Beyaz'ın evine yaptığı baskında Misyonerlikle ilgili çalışmalara karışmayıp Fetullah Gülen ile ilgili bir kitabın belgelerine el koymasını Meclise taşıyan CHP'li vekiller; "Bu ülkede milletvekilliği dokunulmazlığı hikaye... Fethullah Gülen dokunulmazlığı var. Ona dokunan, konuşan yanar. Bu nasıl bir dokunulmazlık? Bunun örneği yok" deyince büyük tartışmalar yaşandı.

2012 : 4+4+4 Teklifi Meclis`ten Geçti

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Kanun Teklifi Tbmm Genel Kurulu'nda Kabul Edildi.

Günlerdir Tartışılan Teklif, Genel Kurul'dan 91 Ret Oyuna Karşın 295 Kabul Oyu İle Yasalaştı.

Uygulama 2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılı'nda Hayata Geçirilecek.

28 Şubat Darbesiyle Eğitim Sistemine Dâhil Edilen 8 Yıllık Kesintisiz Eğitimi Ortadan Kaldıran, Darbeyle Kapatılan İmam-Hatiplerin Orta Kısmının Yeniden Açılmasını Sağlayan, Kur'an-I Kerim Ve Peygamber Efendimizin Hayatının Tüm Okullarda Seçmeli Ders Olarak Okutulmasını Öngören Yasa Teklifi 295 Oyla Meclis Genel Kurulu'nda Kabul Edildi. Yasa Teklifine 91 Red Oyu Verildi.

Yasa Tasarısıyla İlgili Oylamalar Sona Erdikten Sonra Teklif Resmen Yasalaştı.

Kanunla İlgili  Konuşan Başbakan Erdoğan, , ''Bizler Tarihimize Kara Bir Leke Olarak Yazılmış, Bin Yıl Süreceği İddia Edilen 28 Şubat'ın Son İzini, 28 Şubat'tan 15 Yıl Sonra, Geri Dönmemek Üzere Tarihin Tozlu Raflarına Allah'ın İzniyle Gönderdik'' Dedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir