• DOLAR 32.663
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2508.569
  • ...
Fatma nine 116 yıllık hayatından kesitler anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bingöl merkezde yaşayan 116 yaşındaki Fatma Kaçar, dünyanın en yaşlı insanları arasında yer alıyor. Yakın tarihte birçok savaş ve kıtlık dönemine tanıklık eden Fatma nine, ilerleyen yaşına rağmen kimsenin yardımı olmadan tek başına ihtiyaçlarını görebiliyor, ibadetlerini rahatlıkla yapabiliyor.

Bu güne gelmenin Allah'ın takdiri olduğunu belirten Fatma nine, sıhhatli ve afiyette olmasından dolayı Allah'a hamt ediyor.

8 çocuğu ve 174 torunu olmakla beraber torununun torununu da gören Fatma nine, yaşadığı ve tanık olduğu sıkıntılı dönemleri İLKHA'ya anlattı.

"İnsanlar yiyecek bir şey bulamıyordu"

Kıtlık döneminde muhacir hayatı yaşadığını dile getiren Kaçar, “Kıtlık döneminde Şanlıurfa bölgesinde yaşıyorduk. Büyük sıkıntılar yaşadık ve o zaman yiyecek bir şey yoktu. Bulduğumuz arpayı kaynatıp içiyorduk. İnsanlar bir şey bulamıyordu.” dedi.

“Çocuklar açlıktan ölüyordu”

İnsanların açlıktan öldüğünü hatırladığını anlatan Kaçar, “Kıtlığın yaşandığı dönemde bir gölün yanına geldik. Orada ölen insanları gördük. Öyle zor anlar yaşadık ki, çocuğu ölen anne ve babaların, çocuklarını öylece bırakıp gittiklerine şahit oldum.” diye konuştu.

“Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilerek, şehit edildiklerini söylediler”

Şeyh Said ve dava arkadaşlarının idam edilerek, şehit edildiklerini hatırladığını ifade eden Kaçar, "Onlar idam edildikleri zaman bizler, Şanlıurfa bölgesinde yaşıyorduk. O dönem kimse kimseden haber alamıyordu. Şeyhlerin idam haberlerini andık. Şeyh Said efendiyi idam ettiklerinde yönünü kıbleden çeviriyorlar, onun mübarek cesedi tekrar kıbleye döndüğünü insanlar kendi aralarında konuşuyorlarken duydum.” şeklinde konuştu.

“Küçük yaşta yetim kaldık Annem bizleri büyüttü”

Fatma ninenin oğullarından H. Tahir ve Salih Kaçar, anneleri hakkında şunları söyledi: “Annemizden 8 kardeşiz. Ayrıca annemizin torunları ve torununun torunları çok. Türkiye’nin değişik yerlerine dağılmış durumdalar. Babamız yıllar önce vefat etti. Annemiz bizi bırakmayıp bizleri büyüttü ve şimdi biz de ona bıkıyoruz.  Annemize gözümüz gibi bakıyoruz. Devamlı bir şekilde duasını alıyoruz. Allah bize ve ona hayırlı ve sıhhatli bir hayat nasip etsin."

“Onun bu yaşta sağlık ve sıhhatli olması Allah’ın bir mucizesidir”

Fatma Kaçar’ın torunlarından İsa Kaçar ise “En son kemik testine göre Nenem 116 yaşında olduğu tespit edildi. Kendi ihtiyaçlarını kendisi gideriyor. İbadetlerine önem veriyor. Sağlıklı kalmasını doğal beslenmesine ve yaptığı ibadetlere bağlıyorum. Kendisini devamlı ziyaret ediyoruz. Bize devamlı dua ediyor. Biz, onu o, bizi seviyor.  Onun bu yaşta sağlık ve sıhhatli olması Allah’ın bir mucizesidir.  Allah ona ve bize hayırlı ve ömür nasip etsin.” ifadelerini kullandı.

“Kaynanam Fatma ile 42 yıldır beraberiz ve iyi geçiniyoruz”

Fatma ninenin gelinlerinden olan Münire Kaçar, kaynanası ile 42 yıldır birlikte yaşadığını belirterek, "Kaynanamla aramız çok iyi, birlikte bunca zamandır çok iyi geçindik ve karşılıklı sevgi saygı çerçevesinde geçti hayatımız. Fatma kaynanam 62 yıl önce kocasını kaybetti ve çok sıkıntılar yaşamasına rağmen hayattan kopmadı ve bugünlere geldi. Ne kadar şükür edersek edelim azdır. Rabbim bizi dünyada ve ahirette mahcup etmesin.” dedi.

Fatma nine son olarak, bütün Müslümanlara ve bizlere dualarda bulundu. (Nihat kanat-İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir