• DOLAR 32.552
  • EURO 34.985
  • ALTIN 2428.49
  • ...
Sur esnafı: Mağduriyetimiz giderilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`n Sur ilçesinde yaklaşık dört aydır süren çatışmalar, bölge esnafını olumsuz etkiledi. Yaşanan çatışmalardan dolayı aylardır biriken kiralarını bile ödeyemeyen Sur esnafı, zararlarının ve mağduriyetlerinin karşılanması noktasında bir komisyon kurulması gerektiğini belirtti.

Özellikle son günlerde Sur için alınan kamulaştırma kararının kendilerini endişelendirdiğini belirten Sur esnafı, bu konuda gerekli bilgilendirmenin yapılmasını bekliyor.

Devletin özellikle güneydoğu esnafına pozitif ayrıcalık tanıması gerektiğini belirten 20 yıllık Sur esnafı Alaattin Çavuş, dört aydır borçlarını ödeyemediğini, devlet yetkililerinin bir an önce mağduriyetlerinin giderilmesi için Sur esnafına faizsiz kredi veya hibe verilmesini talep etti.

“Sur`daki kamulaştırma konusunda Sur halkı ve esnafı bilgilendirilmeli”

Devletin Sur`daki kamulaştırma konusunda Sur halkının ve esnafının bilgilendirmesi gerektiğini söyleyen Çavuş,  “Asıl amacın ne olduğunu bizde tam bilmiyoruz.  Acaba bu proje gerçekleştirildiğinde dükkânların piyasa değerindeki karşılığı verilecek mi? Devlet neye göre fiyat belirleyecek, bu konuda endişeliyiz. Bu projenin içi halen doldurulmamış. Sadece kamulaştırıldı ve mahkeme yolu kapatıldı. Mahkemeye de veremiyoruz, temennimiz devletin bizi mağdur etmemesidir.” dedi.

HÜDA PAR`ın başlattığı 'Alışverişimizi Sur ve Kaynartepe esnafından yapalım' kampanyasının kendilerini mutlu ettiğini belirten Çavuş, son olarak şunları söyledi: “HÜD PAR il başkanı ve beraberinde bir heyet Cuma günü ziyaretimize geldiler. HÜDA PAR`ın Sur esnafına ve halkına yapmış oldukları yardımları da duyduk. Gerek maddi ve manevi Sur halkına siyasi kimliğini gözetmeksizin muhacir olan tüm halka kim yardım ediyorsa. Allah onlardan yüz bin kere razı olsun.” diye dua etti.

“Beklentimiz faizsiz kredi veya hibe”

Bir daha çatışmaların yaşanmamasını temenni eden Sur esnafı Abdulkadir Güneş, “15 yıldır Sur`da esnaflık yapıyorum. Dört aydır kiralarımız birikmiş durumda. Bizim şu anda devletten beklentimiz faizsiz kredi ve hibe yapılmasıdır. Çünkü bu saatten sonra yeniden kalkınmamız biraz zor olacak. Kira verme noktasında da sıkıntı yaşıyoruz. Dört aydır kapalıyız ama buna rağmen vakıf, bizden kira almaya devam ediyor. Devlet gelip halimizi sormuyor, inşallah bu sıkıntılar gider devlet de bize yardım eder.” diye konuştu.

Esnafın zararının giderilmesi noktasında acilen bir komisyonunun kurulması gerektiğini ifade eden Sur esnafından Ömer Geçmez ise HÜDA PAR'ın Diyarbakır halkına, ‘Sur ve Kaynartepe esnafından alış veriş yapın`  çağrısını anlamlı bulduğunu söyledi. (Yunus Sırat-M. Sıddık Bilge- Rıdvan Ateş/İLKHA) 










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir