• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
DEDAŞ çiftçi ile anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Elektriğe dayalı tarımsal sulamada kullanılan enerji nedeniyle, bölgenin elektrik dağıtım şirketi olan Dicle Elektrik ile yöre çiftçisi arasında uzun süreden bu yana yaşanan sorunların giderilebilmesi için taraflar arasında anlaşmaya varıldığı açıklandı.

Söz konusu anlaşma, Şanlıurfa`da, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa Valisi İzettin Küçük, milletvekilleri ile Dicle Elektrik Dağıtım (DEDAŞ) yöneticilerinin katıldığı toplantıda gerçekleşti.

Yaklaşık 3 saat süren toplantıda katılımcılar, Dicle Elektrik Dağıtım`dan tarımsal sulama sezonundaki beklentilerini dile getirdiler. Talepleri dinleyen Dicle Elektrik yetkilileri, gerekli notları alırken, söz konusu talepler ile ilgili gerekli aksiyonların alınacağını ilettiler.

Toplantıda, tarımsal sulama yapanların elektrik sayacı taktırmalarının yanında, tarımsal sulamada kullanılan elektriğe uygulanacak fiyat konusunda da anlaşmaya varıldı. Varılan anlaşma gereğince, daha önce başta Diyarbakır olmak üzere diğer illerde olduğu gibi elektrik enerjisi ile tarımsal sulama yapan çiftçiler, 2015-16 tarımsal sulama sezonunda kullandıkları elektriğin ölçülebilmesi için sayaç taktıracaklar.

Sayaç taktırmayana enerji de indirim de yok

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, İl Valisi, milletvekilleri ve belediyenin yanı sıra sulama birliklerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda alınan tarımsal sulamada sayaç takılması kararına uymayanlar hakkında Dicle Elektrik Dağıtım, bir dizi yaptırım uygulayabilecek. Buna göre, elektrik ile tarımsal sulama yaptığı halde gerekli ölçümün yapılabilmesi için sayaç takılmasına izin vermeyen abonelere elektrik enerjisi verilmeyeceği gibi kampanyadan yararlandırılmayacak ve böylece kullandığı elektrik için herhangi bir indirim de uygulanmayacak. Bahse konu abonelerin 2015 ve 2016 enerji kullanım bedelleri ise daha önceden de olduğu gibi tarımsal desteklemelerinden kesilecek.

Kayıt altına alınınca enerji kalitesi artacak 

Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, dağıtım bölgesindeki illerde elektriğe dayalı tarımsal sulama yapan müşterilerinden, alınan bu kararlara uymalarını istediler. Yetkililer, sayaç takılması halinde aynı büyüklükteki bir tarım arazisinin, daha az elektrik kullanılarak sulanabileceğine dikkat çekerken, bu sayede enerji israfının da önüne geçilebileceğini belirttiler. Tüketimin kayıt altına alınmasının, arz talep dengesini de sağlayacağının altını da çizen Dicle Elektrik Dağıtım yetkilileri, talebe göre elektrik arzı ile enerji kalitesinin artacağını, kesintilerin ise minimize edileceğini kaydettiler. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir