• DOLAR 32.383
  • EURO 34.996
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Askeri lise sınavı soruşturmasında kopya itirafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

2010 KPSS'de soruların çalındığının belirlenmesinin ardından birçok sınav gibi 2013 Askeri Lise Sınavı (ALS) ile ilgili de soruşturma başlatılmıştı. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, cemaat evlerinde “abi”lik yaptığını belirterek şikâyetçi olan Ö.K,. ifadesinde sınavlarla ilgili şüphelerinin artması üzerine cemaatten ayrıldığını anlatmış, “Beni ikna etmek amacıyla geri çağırdılar” demişti. Soruşturma çerçevesinde 3 Haziran'da yapılan operasyonda hakkında gözaltı kararı verilen 8 kişiden 5'i gözaltına alınmış, diğer 3 zanlının Kırgızistan'a kaçtığı tespit edilmişti. Soruşturma kapsamında ifadesi alınan eski ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir hakkında da yurtdışına çıkış yasağı konulmuştu.

‘ÜCRETSİZ KURSTA TANIŞTIM'

Soruları 2010 KPSS gibi 'Paralel Devlet Yapılanması' (PDY) mensuplarına dağıtıldığı iddia edilen ALS sınavına giren öğrencilerden T.F.B., savcılığa verdiği ifadede, 7. sınıftayken ücretsiz matematik kursu için gittiği dershanede cemaatle tanıştığını anlattı. Onların isteği üzerine Askeri Lise Sınavı'na girdiğini kaydeden T.F.B., şunları söyledi:

“Sınav öncesi 1 hafta bizi evden hiç çıkarmadılar. Yemin ettirerek soruları ezberlettiler. Soruları ezberlettiren abi bize ‘Kitapçıklarda işlem yapın, soruların altını çizin. Soruları açtığınızda şaşırdığınızı belli etmeyin, salonda kamera var. Sınavın sonuna kadar bekleyin, erken çıkmayın, dışarı çıktığınızda da ‘Çok iyi geçti' filan demeyin' diye tembihledi. 2013'ün nisan ayında girdiğim sınavda soruların bize ezberlettikleri sorular olduğunu, ancak şıkların yerinin değiştirildiğini fark ettim. Sınavdan sonra da bu konulardan kimseye bahsetmememiz konusunda sıkı sıkı tembihlediler.”

‘DENEME SINAVI DEDİLER'

2013 ALS sınavına giren M.P. ise sınava 3 gün kala beraberindeki 2 arkadaşı ile birlikte “cemaat abisi Ö.K.'nın” kendilerini başka bir eve götürdüğünü belirterek, “Burada Ö. Abi'nin dışında 3 kişi daha vardı. 1 gün sonra bu 3 kişiden biri bana ve arkadaşlarıma fotokopi haline getirilmiş 80 sorudan ibaret deneme sınavı vererek bunları ezberlememizi söyledi. 2 gün boyunca arkadaşlarımla birlikte bu soruları ezberledik. Daha sonra abi bu fotokopileri bizden topladı. Bu arada başka bir abi de bu sorular bize verilmeden önce Kuran-ı Kerim'e el bastırarak, bu evde olup bitenleri kimseye anlatmayacağıma dair yemin verdirdi. Sınavda, ezberlediğim soruların 60'ının aynen, geri kalan 20 sorunun da şıklarının yerlerinin değiştirilmiş olarak çıktığını gördüm” dedi.

Habertürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir