• DOLAR 32.35
  • EURO 35.137
  • ALTIN 2311.131
  • ...
"Yaz saati uygulaması kaza riskini artırabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Profesör Doktor Murat Aksu, yaz saati uygulamasına geçilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Aksu, saatler ileri alındığı için uykuya dalma ve uykudan uyanma sürecinde değişiklikler yaşanacağını belirtti.

Bu süreçte özellikle araç kullanma ya da ağır makine kullanımı gibi işlerde dikkatin daha çok önem kazandığını kaydeden Aksu, “Uykuya dalma ve uykudan uyanma sürecimizin değişmesi dolayısıyla, yeni saat düzenine beynimizin bu kısmı adapte olana kadar, gündüz kendimizi daha yorgun ve bitkin hissedeceğiz. Bu süreçte özellikle araç kullanma ya da diğer ağır makine kullanımı gibi dikkat gerektiren işlerde dikkat daha çok önem kazanıyor. Aksi takdirde trafik kazaları veyahut iş kazaları artabilir.” dedi.

Birkaç gün sonra yeni saat düzenine uyum sağlanacağını ifade eden Aksu, bu süreci kolaylaştırmak ve çabuklaştırmak için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

"Uyku ve uyanıklık saatlerinin düzenli olmasına dikkat etmeliyiz. Yani bir gün saat 24 de, ertesi gün 1.00’da yatmamalı, her gün de hemen hemen aynı saatte yataktan kalkmalıyız. Gündüz uykularından kaçınmalıyız. Alkolden uzak durmalıyız. Çay, kahve, kafein içeren diğer içeceklerden, en azından bir kaç gün uzak durmalıyız. Yemek saatlerimizi de yeni saat düzenine uygun hale getirmeliyiz." (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir