• DOLAR 32.541
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2433.141
  • ...
`Batı insan haklarını kendi iç dünyası için tasarlamış`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu`da yaşanan savaşlar nedeniyle Avrupa`ya göç etmek zorunda kalanlara yönelik yapılan hakaretleri değerlendiren Hak ve Hürriyetler Derneği (HÜR-DER) Başkanı Avukat Şaban Dalgın, Batı`nın kendi iç dünyasının dışındakiler için; insan hakları, özgürlük, hürriyet, eşitlik ve adaleti tasavvur etmediğini söyledi.

Ülkelerinde yaşanan iç savaş ve Batılıların işgalleri nedeniyle milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. Umut yolculuğuna çıkan kimi göçmenler, Akdeniz`in derinliklerinde boğularak hayatını kaybetti. Avrupa`ya ulaşabilen göçmenlerin sınırda aylarca bekletilmesi, orada yaşayan insanlar tarafından hor görülmeleri, ellerine yanlış haritalar verilip denizde boğulmaları ve toplum içerisinde çirkin davranışlara muhatap olmaları insanlık vicdanını zedeledi.

Konuyla ilgili İLKHA`ya değerlendirmelerde bulunan HÜR-DER Genel Başkanı Şaban Dalgın, Batı`nın göçmenlere karşı tutumuna tepki göstererek eleştirilerde bulundu.

“Batı insan haklarını kendi iç dünyası için tasarlamış”

Batıda göçmenlerin çoğunun Müslüman olduğunu belirten Dalgın, “Mültecilerin çoğunun Müslüman olması ve Batı`nın İslam karşıtı tutumu, insan hakları ihlallerini de beraberinde getiriyor. Batı insanlarında var olan ön yargı da bir bakıma depreşiyor. Ön yargılarıyla birlikte hareket edenler ne yazık ki mültecilere insani muameleyle yaklaşmıyorlar.  Batı ne yazık ki insan haklarını kendi iç dünyası için düşünüp tasarlamış. Kendi iç dünyasının dışında kalanlar için insan hakları, özgürlük, hürriyet, eşitlik, adalet gibi kavramları tasavvur etmiyor. Çünkü sömürdüğü ülkeler de bunları talep etse o zaman sömüreceği yer kalmaz. Emperyal emelleri sona erer ve bu da onların medeniyetinin sonu anlamına gelir.” dedi.

“Batı bu topraklarda yer altı zenginlikleri sömürmeyi hedefliyorlar”

İnsanların neden mülteci konumuna düşürüldüğüne ilişkin tespitlerde bulunan Dalgın, “Mültecilerin bu durumunun tek yönlü bir işlem olmadığını ifade eden Dalgın, değerlendirmesini şöyle sürdürdü:  “Mültecilerin yaşadıkları toplumda kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak yönetimlerin olmaması ve Batı`nın da bu durumu beslemesi büyük mağduriyetlerin yaşanmasına neden oluyor. Bunun da sebepleri vardır. Çünkü bu topraklarda yer altı zenginlikleri sömürmeyi hedefliyorlar.” diye belirtti.

Avrupa`ya göç edenleri sorunlarının gittikçe arttığına dikkat çeken Dalgın, “Avrupa ülkeleri, mültecilerin kendi ülkelerine ulaşmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. Savaşın ve çatışmanın yaşattığı sıkıntılardan kaça insanlar bu defa buralarda farklı sorunlar yaşamaya başlıyor. Tüm bu sorunların çözümü, İslam dünyasının kendi ayakları üzerinde durabilmesine bağlıdır. Müslümanların bilinçlenmesi, Batı`nın gerçek niyetini görmesi gerekmektedir. Özellik İslam coğrafyasını yöneten ülkelerin liderleri bu anlamda büyük bir sorumluluk altındadır.” ifadelerini kullandı. (Emrah Deniz, Hamza Adiyaman-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir