• DOLAR 32.565
  • EURO 35.02
  • ALTIN 2423.292
  • ...
Öğrencilerden Dicle Üniversitesi yönetimine tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Dicle Üniversitesinde 4 yıl önce kurulan Bilge Gençlik Kulübü, ‘İslam Coğrafyasında Yaşanan Mazlumiyetler` adlı konferans düzenlemek için üniversite yönetimine başvuruda bulundu. Etkinliğin düzenlenmek istendiği tarihin geçmesine rağmen üniversite yönetiminin olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap vermemesi tepkilere neden oldu.

Üniversite yönetiminin tavrını eleştiren öğrenciler, basın açıklaması yaparak duruma tepki gösterdi.

Merkezi Öğrenci İşleri binası önünde toplanan öğrenciler, ‘Baskıcı rektör istemiyoruz`, ‘İslami gençlik engellenemez`, ‘Üzülme, gevşeme, Allah bizimle` sloganları atarak, ‘Bilgeler Cehalet Kıskacında`, ‘Susmadık, Susmuyoruz, Susmayacağız` ve ‘İslami Gençlik Durdurulamaz` yazılı pankartlar açtılar.

Bilge Gençlik Kulübü adına açıklamayı okuyan Yasin Dursun, Dicle Üniversitesi Rektörlüğünün art niyetli ve lakayt tavrını asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Üniversite gençliğinin ihyasına yönelik çalışma yapmak amacıyla yola çıktıklarını hatırlatan Dursun, “Üniversitedeki etkinliklerimizi resmi prosedürleri yerine getirerek YÖK`ün bize tanıdığı haklar çerçevesinde yapmaya çalıştık. Yapmaya çalıştığımız bu hayırlı faaliyetler, bir takım kirli odakları rahatsız etmiş olacak ki, kulübümüze, farklı zamanlarda çeşitli saldırılar gerçekleştirdiler. Allah-u Teâlâ`nın izni ve yardımıyla tüm bu saldırıları bertaraf edip, yılmadan ve yıkılmadan yolumuza devam ettik. Bizleri fiili saldırılarla yıldıramayacaklarını anlayan bu şer odakları, İslami kimliğe bürünmüş üniversite yönetimindeki kuklaları aracılığı ile kulübümüze faaliyet yaptırtmama yoluna başvurmuştur.” dedi.

“Rektörlük daha önce de etkinliklerimize izin vermemişti”

Rektörlüğün, yapmak istedikleri birçok etkinliğe engel olduğuna dikkat çeken Dursun, “Şimdiye kadar Hz. Muhammed`in kutlu doğumunu anma, Üstad Bediüzzaman Said-i Nursi`yi anma gibi, oldukça müspet ve makul birçok etkinlik için yaptığımız başvurular, gerekçesiz bir şekilde reddedildi. Bu yıl da ‘Yakın Tarihimizin Fikir Önderleri` adıyla gerçekleştirmeyi düşündüğümüz konferansa üniversite yönetimi cevap dâhi vermemişti.”

Dursun, 23 Mart 2015 tarihinde ‘İslam Coğrafyasında Yaşanan Mazlumiyetler` adında bir konferans gerçekleştirmek için üniversite yönetimine başvuruda bulunduklarını ancak başvurularına olumlu ya da olumsuz herhangi bir cevap verilmediğini ifade etti.

“Rektörlüğün ciddiyetsiz ve lakayt tavrını kabul etmiyoruz”

Üniversite genel sekreterinden talep ettikleri görüşme isteğine olumlu cevap verilmediğini aktaran Dursun, “Konferansı iptal etme durumunda kaldığımızı salı günü yazılı bir açıklamayla duyurduktan sonra, üniversite genel sekreteri bizleri arayıp ‘Müsaitseniz görüşelim` diyor. Neyi görüşeceğiz? Etkinliklerimizi gerekçesiz şekilde reddetmenizin gerekçelerini mi? Yoksa haftalar önce yazdığımız ve hâlâ da cevabını alamadığımız, başvuru dilekçesiyle yaşadıklarınızı mı?  Dicle Üniversitesi Rektörlüğünün bu ciddiyetsiz, art niyetli ve lakayt tavrını asla kabul etmeyeceğimizi ve mazur görmeyeceğimizi belirtiyoruz.” şeklinde konuştu.

Üniversite yönetimi: Bundan sonra size etkinlik için izin verilmeyecek

Geçen yıl üniversite yönetiminden bir yetkilinin kendilerine, ‘Sizlere bundan sonra etkinlik izni verilmeyeceği kararlaştırıldı` dediğini kaydeden Dursun, yaşanılan süreçte bu sözün havada kalmadığının ve pratikte fiiliyata döküldüğünün altını çizdi.

“Rektörlük illegal ve izinsiz faaliyetlere yıllarca göz yumdu”

Dursun, “Mademki kulübümüze faaliyet yaptırtmayacaktınız, kulübün kurulmasına neden izin verdiniz?” sorusunu sorarak, “Resmi izinle kurulmuş ve üniversiteye bağlı bir kulübe karşı böyle bir tutum sergileyen Dicle Üniversitesi Rektörlüğü, üniversitede bazı kesimlerin gerçekleştirdiği her türlü illegal ve izinsiz faaliyetlere yıllarca göz yumdu. Kendi yandaşlarına üniversitenin tüm imkânlarını seferber eden rektörlük, bu üniversitenin öğrencilerinin yine bu üniversitenin konferans salonunu kullanmasına bile tahammül etmiyor. Üniversiteye hizmet etmeleri için kendilerine verilen o koltukları istismar edip, kendi yandaşlarına hizmete amade kıldılar.” ifadelerine yer verdi.

“İslami Gençliğin önünü kapatanlar kaosa hizmet ediyor”

İslami gençliğin önünü kapatanların kaosa hizmet ettiği belirten Dursun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversitede İslami Gençliğin önünü kapatıp, gayri İslami yapılara alan açanlar, kaosa hizmet etmektedirler. Kulübümüzün etkinlik başvurularını sabote ederek Dicle Üniversitesinde İslami gençliği pasivize edeceğini sananlar, sakın gördükleri hayale aldanmasınlar! Onların bizlere vuracağı her darbe; kararlılığımızı, mücadele azmimizi ve beraberliğimizi daha fazla kuvvetlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır.”

Bilge Gençlik Kulübü olarak rektörlüğün, kulüplerine yönelik haksız ve hukuksuz tavırlarını kınadıklarını vurgulan Dursun, “Dicle Üniversitesi Rektörlüğünü derhal bu tavırlarını sonlandırmaya ve adil olmaya davet ediyoruz. Bilge Gençlik sıradan bir kulüp değildir! Bilge Gençlik, Kürdistan`daki Peygamber Sevdalıların Dicle Üniversitesindeki kalesidir! Dicle Üniversitesinde İslami Gençliğin sesini hiç kimse, hiçbir şekilde kısamayacaktır.” dedi.

Öğrenciler, açıklamanın ardından sessiz bir şekilde dağıldılar. (Hamza Adiyaman/M. Zeki Aygur-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir