• DOLAR 32.591
  • EURO 34.782
  • ALTIN 2505.43
  • ...
Reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bilinçsizce ilaç kullanımının önüne geçilmesi amaçlı reçetesiz antibiyotik satışlarının yasaklandığını belirten Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Sadettin Yazı, araştırmalar neticesinde dünya genelinde antibiyotik kullanımının fazla olduğu ülkelerden birinin Türkiye olduğuna dikkat çekti.

Reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirildiğini belirten Yazı, “Antibiyotikler ülkemizde en çok kullanılan ilaçlar içerisinde yer almaktadır. Ne yazık ki bunların önemli bir kısmı gereksiz ya da yanlış kullanılmaktadır.” dedi.

"Reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirildi"

Antibiyotiklerin gereksiz ve bilinçsiz kullanımı sadece kullanan kişiyi değil tüm toplumu olumsuz etkilediğini vurgulayan Yazı, “Gereksiz kullanılan antibiyotikler, bakterilerin direnç kazanmasına yol açarken, insanları hastalıklara karşı savunmasız bırakmaktadır. Toplum sağlığı açısından büyük tehlike oluşturan bu durumu önlemek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, reçetesiz antibiyotik satışına sıkı denetim getirirken uygulama Gaziantep’te de başlatıldı.” bilgisini verdi.

Eczanelerde reçetesiz antibiyotik satışı yapılmaması yönünde Gaziantep Eczacı Odası ile görüşülerek gerekli işlemlerin başlatıldığını belirten Yazı, “2016 eczane denetimlerinde denetim formunun 55. maddesi gereği kontroller yapılacak olup, reçetesiz antibiyotik satışı yaptığı tespit edilen eczaneler hakkında denetimi gerçekleştiren görevliler tarafından düzenlenecek tutanağa müteakiben İl Sağlık Müdürlüğü’nce cezai işlem uygulanacaktır.” ifadelerini kullandı.

Yapılan ve yapılacak olan çalışmalarla gereksiz ve yanlış kullanımı engelleyerek farkındalık oluşturmak istediklerini belirten Yazı, Türkiye ortalamasının altına düşerek bu konuda rol model olmanın hedeflendiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir