• DOLAR 32.38
  • EURO 34.973
  • ALTIN 2325.56
  • ...
Bir Şeyi Yapmamayı Ahdettikten Sonra Onu Yapmak Neyi Gerektirir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tövbe, kulun Allah`a verdiği bir sözdür. Bu sözde durmak gerekir. Sigara içmemeye dair tövbe eden kimse Allah`a verdiği sözde durmalıdır. Fakat nefsine yenik düşüp de tövbesini yerine getirmeyen kişi tekrardan Allah`a tövbe etmelidir. Ayrıca verdiği sözde durmadığı için Allah`tan bağışlanma dilemelidir. Çünkü tövbenin şartlarından biri de yapmış olduğu masiyete kişinin bir daha dönmemesidir.

Sigarayı bırakmaya dair tövbe eden kimseye herhangi bir kefaret gerekmez. Fakat tövbe “Allah`a yemin olsun ki ya da Allah ahdolsun ki bir daha sigara içmeyeceğim” gibi yemin veya Allah`a ahdetme şeklinde olursa kefaret gerekir.

Ahit de yemin gibi kefareti gerektirir. Tövbe suresinde geçen “İçlerinden, Eğer Allah bize lütuf ve kereminden verirse, mutlaka bol bol sadaka veririz ve mutlaka salihlerden oluruz” diye Allah`a ahit verenler de vardır.”  (Tevbe 75) ayetinde geçen “ahit” kelimesini Ebubekir El-Cessas yemin ve nezir olarak tefsir eder. (1)

Allah`a ahdederek veya yemin ederek tövbe eden ve tövbesini yerine getirmeyen kimse ya on fakiri doyuracak ya da giydirecek. Eğer buna güç yetiremezse üç gün oruç tutar.

1-) Ahkamul-Kur`an – Ebubekir El-Cessas

Kaynak Link

Bu haberler de ilginizi çekebilir