• DOLAR 32.552
  • EURO 34.878
  • ALTIN 2431.046
  • ...
`Türkiye sığınmacı yükünü tek başına taşımamalı`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuğu olarak Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, iki ülke arasındaki ilişkileri ve işbirliği alanlarını, bölgesel ve uluslararası konuları AA muhabirine değerlendirdi.

Yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Bükreş'te ağırladığını hatırlatan Iohannis, Türkiye'ye bu ziyaretinin iki ülke arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde gelişen diyaloğun doğal bir yansıması olduğunu söyledi.

Ziyaretin, çözüm bekleyen bir çok güvenlik riskini ve mücadele alanını içeren, jeopolitik açıdan zor bir dönemde gerçekleştiğini belirten Iohannis, "Romanya ve Türkiye'nin, stratejik ortaklıkları sayesinde, bu risklerin üstesinden geleceklerine inanıyorum." diye konuştu.

"Türkiye'nin AB yolunu destekliyoruz"
Iohannis, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü katılım müzakerelerine ilişkin, "Türkiye'nin AB yolunu destekliyoruz. Romanya, AB'nin genişleme politikasının sadık ve ilkeli bir destekçisidir." dedi.

"Sığınmacı yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı"
Türkiye ve AB arasında son dönemde gelişen diyaloğun, yeni fasılların da açılmasıyla, müzakereler için itici güç oluşturduğunu kaydeden Iohannis, Türkiye-AB ilişkilerinin enerji güvenliği, ekonomik işbirliği, terörle mücadele gibi alanlarda büyük bir potansiyeli barındırdığını söyledi. Iohannis, şöyle devam etti:

"Türkiye, mülteci kriziyle başa çıkma konusunda AB'nin önemli bir ortağı. Türkiye'nin, yasa dışı göçle ve insan ticaretiyle mücadeleye yaptığı katkıları da, çarpıcı sayıda insanı ağırlayarak Suriyeliler için ortaya koyduğu değerli çabaları da takdir ediyoruz. Uluslararası korumaya muhtaç sığınmacıları ağırlama yükünü Türkiye tek başına taşıyamaz, taşımamalı. Evlerindeki, ülkelerindeki çatışmalardan kaçanlara insani yardım sunmak küresel, ortak bir sorumluluk."

"Türkiye ile ilişkiler Romanya için ana öncelik"
Türkiye'deki temaslarında ikili siyasi diyaloğun, bölgesel ve uluslararası meselelerin, güvenlik konularının, kültürel ve ekonomik kalkınmanın ele alınacağını kaydeden Iohannis, "Türkiye ile ilişkiler Romanya için ana öncelik. Stratejik ortaklarız, Karadeniz'e kıyısı olan komşularız, sarsılmaz ikili işbirliği olan dost ve müttefik ülkeleriz. Politik ve ekonomik bağlarımız olduğu kadar insanlarımız arasında güçlü bağlarımız da var." dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir