• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kalpte ritim bozukluğuna dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr.Selçuk Kanat, ani ölümlere neden olabilen kalpteki ritim bozuklukları, kalbin kendisinden kaynaklanabildiği gibi kalbinde hiçbir sorun olmayan kişilerde de görülebildiğini söyledi.

Kalp ritim bozukluğu kalbin hızlı atması, yavaş atması ve düzensiz atması olarak tanımlanabilir diyen Dr. Kanat, tedavinin doğru planlanması için ritim bozukluğunun nedenlerini belirlemek çok önemlidir. Kalp damar hastalıkları, geçirilmiş kalp krizi varlığı, kalp kapak hastalıkları, hipertansiyon, troid bezinin çok ya da az çalışması, kalpte aksesuar ileti yollarının varlığı, bazı ilaçlar, aşırı miktarda alınan keyif verici maddeler alkol, nikotin, kafein, uyuşturucular, yoğun stres ritim bozukluklarının sebebi olabileceğini belirtti.

Ritm bozukluğunun belirtilerine değinen Kanat, “Yapısal kalp hastalığının, kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı varlığına, ritim bozukluğunun sıklığına ve süresine bağlı olarak belirtiler değişmektedir. Kimi ritim bozuklukları semptom dahi vermeye bilirken çoğu hasta da çarpıntı hissi, kalpte tekleme, göğüs ağrısı, nefes darlığı, baş dönmesi, bayılma gibi şikayetler olabilir.” diye konuştu.

Uygulanacak tedavinin ritim bozukluğunun sebebine yönelik planlanması gerektiğini belirten Dr. Kanat. “Çoğu aritmiler zararsız olarak kabul edilir ve tedavi gerektirmez. Aritmi sebebi ne olursa olsun ilk yapılacak şey yaşam tarzı değişikliği olmalıdır. Çay, kahve, sigara, alkol gibi kalbin elektriksel sistemini tetikleyen etmenlerden uzak durulmalıdır. Diğer tüm kalp hastalıklarında olduğu gibi ideal kiloyu koruyarak kalbin iş yükünü azaltılması gerekir.” şeklinde konuştu.

Uygulanan tedavi yöntemleri

Uygulanan tedaviler hakkında bilgi veren Dr. Kanat, “Bazı ritim bozuklarında ise radyofrekans ve  cryoablasyon (dondurmalı)  gibi ablasyon tedavileri ile kesin tedavinin sağlanması mümkündür. Radyofrekans yöntemi ritim bozukluğuna sebep olan bölgelerin yakılması işlemidir. Cryoablasyonda ise ritim bozukluğuna sebep olan bölge eksi 55-60 dereceye soğutularak ritim bozukluğu ortadan kaldırılıyor. Bu yöntemlerin farklı ritim bozukluklarının tedavisinde kullanıldığını belirtirken kalbin hızlı ve düzensiz çalışmasına ve beraberinde inmeye sebep olan atrial fibrilasyonun tedavisinde ise cryobalon (dondurmalı) ablasyon yöntemi ve üç boyutlu kompleks haritalama ile radyofrekans ile ablasyon kullanarak yüzde 80'lere varan kalıcı tedavi sağlanıyor. Yüksek İhtisas hastanesinde tüm ritim bozukluklarına karşı elektrofizyolojik çalışma ve gerek görülmesi halinde ablasyon tedavileri başarıyla uygulanıyor.” diye ifade etti.(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir