• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Nasırların Kalınlığı Nasıl Azaltılmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Uzm. Dr. Bilen, elde ve ayaktaki nasırların, derinin o kısmının kalınlaşmasıyla meydana gelen yaygın bir cilt hastalığı olduğunu ifade etti.

Nasırların, cildin belli bir bölgesinde var olan sürtünme veya baskı sonucu oluştuğunu kaydeden Bilen, “Baskı, derinin ölmesine ve sert, koruyucu bir yüzey oluşmasına neden olur. Baskı arttıkça deri, kendini korumak için kalınlaşır ama çok kalınlaşınca işlevi bozulup yaralar açılabilir. Bu durum ilerledikçe nasırın altındaki deri hücreleri bozulur, ağrı ve rahatsızlık verir. El üzerine baskı yapan herhangi bir nesnenin tekrar tekrar kullanılması, dar veya ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar giyilmesi, bayanlarda yüksek topuklu ayakkabıların tercih edilmesi, sandal ya da çorapsız ayakkabı giymek veya yalınayak yürümek nasırlara neden olur. Ayrıca garip yürüme şekilleri, düztabanlık gibi kemik yapısıyla ilgili sorunlar nedeniyle de nasır olaşabilir.” dedi. En çok el ve ayaklarda görülen nasırların birçok cins, boy ve şekilde ortaya çıkabileceğini aktaran Figen Bilen, “Nasır çevresinde, normale göre daha sarımsı ve kalın bir deri tabakası oluşur. Koni biçiminde olabilir. Ayak parmakları arasındaki nasırlar çoğunlukla yumuşaktır. Nasırlar günün sonunda ağrı yapar, ayrıca basınçla karşılaşınca ağrı verir. Kronikleştiğinde ya da şiddetli olduğunda çevresindeki deri kızarır ve nasır, hareketsiz durulurken bile çok ağrır.” şeklinde konuştu.

Nasırların bulaşıcı olmadığını vurgulayan Uzm. Dr. Bilen, tedavide kalınlaşmış derinin üst tabakasının temizlenmesi ve nasırlı bölgeye uygulanan basıncın önlenmesi gerektiğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu: “Ellerde nasırların oluşmasına sebep olacak bir işte çalışanlar, deri eldiven giymelidir. Nasırlı bölgeyi rahatlatmak için çeşitli nasır bantları veya yastıkları uygulanabilir. Parmakların arasında nasır varsa pamuk gibi yumuşak bir şeyle basınç azaltılabilir. Nasırlı yerdeki deri, 10 dakika sıcak suyun içinde bekletilmeli ve kalınlığı azaltılmalıdır. Bu yapılırken kirli aletler kullanılmamalı, nasırlı kısmın enfeksiyon kapması ve iltihaplanması önlenmelidir. Bazı durumlarda kemik çıkıntıları da nasıra neden olabilir. Bu durumda çıkıntılar, uzman hekim kontrolünde cerrahi işlemle tedavi edilir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir