• DOLAR 32.331
  • EURO 35.092
  • ALTIN 2297.849
  • ...
Sınır ticaretinde yeni düzenlemeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VAN TSO) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, bölge de bulunan Meslek Odaları ve Sivil Toplum Örgütleri olarak, Sınır ticaretinin daha işlevsel olabilmesi, tabana yayılması ve daha çok kişinin faydalanması için yaptıkları girişimlerin sonuç verdiğini dile getirdi.

VAN TSO Yönetim Kurulu Üyesi Metin Abi, Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Sınır Ticareti Kararnamesi ile birçok yeni düzenleme getirildiğini belirterek, bu düzenlemeler sınır ticareti yapan esnaf ve tacire katkı sunacağını söyledi.

Daha önce sınır ticareti için müracaat edenlerden iki yıl olarak istenen yerleşik olma şartının bir yıla indirildiğini belirten Abi, "Bölge ticaretinin canlandırılması için sınır ticaret kapsamında yapılacak ithalata esas teşkil eden İthalat değer limitinin yüzde 50 artırıldığı, her bir ülke için en fazla 150 milyon dolara kadar olmak üzere artırılmıştır. Ayrıca bürokratik işlemlerin azaltılması için Sınır Ticaret belgesi süreleri bir yıldan üç yıla çıkarılmıştır. İllerde bulunan il değerlendirme komisyonlarının salt çoğunlukla toplanarak oy çokluğu ile karar verilmesi sağlanmıştır." dedi.

Abi, Sınır Ticareti Kararnamesi ile yapılan diğer düzenlemeler ise şöyle sıraladı: "İthalat Uygunluk Belgesi sahibi esnaf ve tacirin, belgede belirtilen tahsisatı aşmamak kaydıyla, bir ay içinde komşu ülkeden ithalat edebileceği en fazla 50 bin dolar karşılığı Türk Lirasına kadar olan eşya değeri, 75 bin dolar Türk Lirasına kadar yükseltildi. Esnaf ve tacirin limit kullanımını artırmak ve Valilikler ile İl Değerlendirme Komisyonunun iş yükünü azaltmak amacıyla, önceki düzenlemede süresi 45 gün olan ve her bir için düzenlenen, İthalat Uygunluk belgelerinin süreleri 90 güne çıkarıldı."

Ekonomi Bakanlığının yeni düzenlediği Sınır Ticaret Kararnamesinin sahada çalışan tacir ve esnafın iş yükünü hafifleteceğini ifade eden Abi, "Van TSO olarak yeni kararnamenin sınır ticareti işi ile uğraşan üyelerimize katkı sunacağınız." şeklinde konuştu.  (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir