• DOLAR 32.585
  • EURO 34.651
  • ALTIN 2502.69
  • ...
'Çocuk Dostu Adalet' için güç birliği oluşturuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Adana'da, cinsel istismar mağduru çocuklar için yürütülen 'Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi Projesi' kapsamında bir araya gelen uzmanlar, 'Çocuk Dostu Adalet' sloganıyla güç birliği oluşturdu. Toplantıda konuşan Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cumali Tülü, "Çocuk ceza hukukunda uygulanan yaptırımın amacı bastırma, korkutma, ödetme veya toplumu bu failden korumak değil, sadece eğitim ve toplumu yeniden kazandırma olmalıdır." dedi.

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanlığı ve UNICEF Türkiye'nin desteği ile Uluslararası Çocuk Merkezince (UÇM) yürütülen, "Türkiye'de Cinsel İstismar ve Sömürü Mağduru Çocuklar İçin Çocuk Dostu Adalet Gözlemevi Projesi" kapsamında Adana'da düzenlenen eğitim toplantıları sona erdi. 4 gün süren etkinlikte, adalet sisteminde cinsel istismar ve sömürü mağduru çocuklarla çalışan hâkim, savcı, avukat, psikolog, sosyal çalışmacı ve polis memurlarının mesleki ihtiyaçlarına yönelik eğitimler verildi. Toplantılarda 'Çocuk Dostu Adalet' sisteminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için oluşturulan güç birliği kararı alındı.

"Çocuklar için eğitici ceza hukuku"

Proje kapsamında 'Çocuk Adalet Sistemi' konulu bir sunum yapan Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Çocuk Suçları Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Cumali Tülü, çocuk ceza hukukunda önemli olanın 'çocuğun işlediği fiil' değil, çocuğun geniş kapsamlı olarak irdelenmesi gereken 'kişilik yapısı' olduğunu belirtti.

Çocuklarla ilgili yasalar hakkında da bilgi veren Tülü, "Çocuk ceza hukukunun erişmek istediği nihai amaç, çocuk failin toplumsal davranış kurallarına uygun bir davranış biçimi içine girmesini sağlamaktır. Bu nedenle öğrenme ile ilgili bilim dalı olan pedagoji ve sosyalleşme açısından failin eksik olan yönlerinin giderilmesi gerekir. 'Eğitici ceza hukuku' olan çocuk ceza hukukunda, suça itilen her çocuğu topluma yeniden kazandırmak için uygulanacak olan yaptırımlar, hukuk devleti ilkelerine uygun olmalı ve temel hak ve özgürlükler göz önünde bulundurulmalıdır. Çocuk ceza hukukunda uygulanan yaptırımın amacı, bastırma, korkutma, ödetme veya toplumu bu failden korumak olmayıp sadece eğitim ve toplumu yeniden kazandırma olmalıdır" dedi.

"Adalet sisteminin varoluş nedeni mağduriyettir"

Sunumunda mağdur çocuklara da geniş yer ayıran Tülü, adalet sistemi içerisinde çalışan herkesin, çocukların suça tanıklık ettikleri veya mağduru oldukları durumlarda, onların korunma ihtiyaçlarını hemen fark edecek ve ona uygun müdahaleleri gecikmeksizin hayata geçirecek bir duyarlılık ve beceriye sahip olması gerektiğini söyledi.

İkincil mağduriyetlere sebebiyet verilmemesi gerektiğini vurgulayan Tülü, mağdur çocukların adalet sisteminden beklentilerinin karşılanmasını isteyerek  "Bir suç mağduru çocuğun en önemli beklentisi, ceza adalet sistemindeki görevliler tarafından dinlenilmek-işitilmektir. Ayrıca saygı gösterilmesini ve adalet sistemindeki aşamalarda her türlü fiziksel ve sözlü saldırıdan korunmak ister. Bu itibarla, çocuklar ile ilgili adli ve idari işlemlerin gizlilik içerisinde yürütülmesi, çocuğun damgalanmaması çok önemlidir. Mağdur, bir çocuk olduğunda, onun beklentilerinin ve ihtiyaçlarının dikkate alınması daha da önem kazanır. Unutulmalıdır ki adalet sisteminin var oluş nedeni mağduriyettir. Bu gerçeği hiçbir zaman gözden uzak tutmamak gerekir." diye konuştu. (İLKHA) 









Bu haberler de ilginizi çekebilir