• DOLAR 32.572
  • EURO 34.938
  • ALTIN 2427.423
  • ...
Gizli Nikâh Caiz midir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nikâhın geçerli olabilmesi için çeşitli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan her hangi biri yerine getirilmezse o nikâh batıldır/geçersizdir. Nikâhı geçerli kılan aslî şartlar, velinin izni ve iki şahidin bulunmasıdır. Bunlardan birinin bulunmaması durumunda nikâh geçerli sayılmaz. Efendimiz (sav) şöyle buyurmaktadır;

Nikâh ancak veli ve iki şahitle vardır. (Beyhakî, İbnu Hibban)

Hz. Aişe (radıyallahu anhâ) şöyle buyurdu: Resûlullah (sav) şöyle buyurdu;

"Hangi kadın velisinin izni olmaksızın nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır!"buyurdular ve bunu üç kere tekrar ettiler.” (Ebu Davud, Tirmizî)

Eğer gizli nikâhtan kasıt yukarıda zikredilen hadislere muhalif bir nikâhsa bu nikâh geçersizdir. Bayan ve erkeğin de çeşitli sebeplerden ötürü kendi aralarında gizli nikâh kıymaları bu delillerden ötürü caiz değildir.

ŞafiMaliki ve Hanbeli mezhebine göre velinin izni olmadan nikâh olmaz. Hanefi mezhebi ise İbnu Abbas`tan gelen "Kız kendi nefsine velisinden daha fazla hak sahibidir."  rivayeti sebebiyle kadının veli izni olmaksızın evlenebileceği görüşüne gitmiştir. Fakat cumhurun görüşü bu şekilde değildir. 

Bu konu istismara müsait bir meseledir. Özellikle bölgemizde şer`i meseleler konusunda Şafi mezhebi yaygın olduğundan dolayı halkımızın kültür ve gelenekleri de bu mezhep üzerine bina edilmiştir. Ayrıca cumhurun görüşü de gizli (velisiz) nikâhın geçersiz olduğu yönündedir. Bu bakımdan aileler arasındaki husumeti hatta kişinin kendi velisiyle olan husumetini arttırmamak adına başka mezhepleri veya görüşleri taklit ederek bu nikâh tarzına kalkışmamak en iyisidir.

Kaynak Link

Bu haberler de ilginizi çekebilir