• DOLAR 34.682
  • EURO 36.703
  • ALTIN 2971.495
  • ...
Türkiye`nin Deprem Haritası Güncellendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İlk deprem bölgesi haritası 1945 yılında yayımlandı ve şu an 1996 yılındaki güncellenmiş hali kullanılıyor. Yeni harita da Marmara Bölgesi, Adana-Çukurova Bölgesi ve Tunceli, Elazığ, Erzurum ile Van`ın 1. derece deprem bölgesi içerisine alınacak.
 
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası`nın (DBH) en son 15 yıl önce güncellendiğini, yeni bir güncellemeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Güncelleme çalışmalarının sürdüğünü ve 2012 yılında bitirileceğini kaydeden Nurlu, "Harita Bakanlar Kurulu`na sunulacak. Bakanlar Kurulu`nda kabul edilirse güncellenmiş harita kullanılmaya başlanılacak." diye konuştu. Haritanın tamamlanması ile birlikte Marmara Bölgesi`nin tamamı, Adana-Çukurova bölgesi, Tunceli, Elazığ, Erzurum ve Van`ın da büyük bir bölümü 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer alacak.
 
 
 
Binalar yapılırken bu haritanın dikkate alınacağını kaydeden Nurlu, "Bu haritaya göre inşaat mühendisleri binayı yaparken birtakım katsayılar kullanıyor. Birinci dereceden deprem bölgesindeyse ikiyi kullanıyor, dördüncü dereceden deprem bölgesindeyse 0,5`i kullanıyor. Buradaki kat sayıları önemli. Yine büyük bir ihtimalle 5 deprem bölgesine ayrılacak. En önemli faktör il ve ilçe sınırlarında olacak. Bu harita zemin üzerine yapılacak yapıları ve kullanılacak parametreleri belirliyor. Bir de sigorta sektöründe kullanılıyor. Haritaya göre sigorta primi belli oluyor.`` şeklinde konuştu.
 
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi Müdürü Doğan Kalafat ise DBH`nin Türkiye`deki tüm mühendislik yapılarının yapılmasında, imar uygulamalarında kullanıldığını, aynı zamanda afet bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik ile paralellik arz ettiğini söyledi.
 
1. dereceye alınması gereken iller
Kalafat, Deprem Bölgeleri Haritası`nın son olarak 1996 yılında revize edildiğini söyledi. Şu an kullanılan haritada Marmara Bölgesi`nin genel olarak 1. derece içerisinde yer aldığını, ancak İstanbul`un kuzeyinin ve Tekirdağ`ın 2. derece içerisinde olduğunu belirten Kalafat, şu bilgileri verdi: "Yeni yapılacak DBH`de Marmara Bölgesi`nin tamamı 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer alabilir. Aynı şekilde Adana-Çukurova bölgesi mevcut haritada genel olarak 2. derece deprem bölgesi içerisinde gösteriliyor. Ancak 1998 Adana-Ceyhan depremi bölgede can ve mal kaybına neden olmuş, arazide yüzey deformasyonları, yerel sıvılaşmalar olmuştur. Dolayısıyla yeni haritada 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer alabilir. Yine Tunceli, Elazığ, Erzurum, Van`ın da büyük bir bölümü 1996 DBH`de 2. derece içerisinde yer almaktadır. Ama 2003 yılında Tunceli`de, 2005-2007-2010 yıllarında Sivrice-Başyurt-Karakoçan-Palu Elazığ`da, 2004 yılında Erzurum`da, 2011`de Van`da önemli depremlerin olduğunu, bu depremlerin can ve mal kayıplarına sebep olduklarını biliyoruz. Bu yüzden bu bölgelerin de yeni DBH`da 1. derece deprem bölgesi içerisinde yer alması beklenmektedir.``
 
 
aa
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir