• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...
Çiftçilere don uyarısı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Son günlerde hava sıcaklıklarının aniden deşmesi, kar yağışı ve don uyarısında bulunan Tuşba Ziraat Odası Genel Sekreteri Tayfur Kartal, özellikle tomurcuklanma ve çiçeklenmiş meyve ağaçları açısından zirai don riskinin olacağını belirtti.   

Don riskine karşı uyarılarda bulunan Kartal, kar yağışı ve soğuk hava etkisini göstermeye başlayacağı, hava sıcaklıklarının gece saatlerinde sıfır derecenin altına düşmesiyle don riskini de beraberinde getireceğini söyledi.

Van şehir merkezi ve ilçelerinde Mart ayında hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan ve mevsim normallerine göre tomurcuklan meyve ağaçları, don olaylarında zarar göreceğini belirten Kartal, çiftçilere uyarılarda bulundu.

"Don olayı büyük kayıplara neden olmaktadır"

Meydana gelen don olayıyla birlikte çok sayıda meyve ağacının zarar gördüğünü belirten Kartal, "Malumunuz bu yılın kış mevsiminde bölgemizde yağış çok fazla oldu. Kış ayının bol yağışlı olması tarımımız için çok sevindiriciydi. Kar yağışı meteoroloji tahminlerine göre yarına kadar sürecektir. Bu durumda akşam hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle birlikte don olayı meydana gelecektir. Meydana gelecek don olayı meyvecilik açısından büyük zararlara sebep olmaktadır. Özellikle kış mevsimi süresince dinlenen meyve ağaçları çiçeklenme ve tomurcuklanma dönemine girdiğinde gece hava sıcaklıkları sıfırın altına düştüğünde meydana gelen don, meyve ağaçlarında büyük kayıplara neden olmaktadır." dedi.

"Don olaylarına karşı tedbir alması gerekiyor"

Özellikle Edremit ve Gevaş ilçelerinde hem meyvecilik hem de seracılıkla uğraşan üreticilere uyarılarda bulunan Kartal, gece hava sıcaklıklarının sıfır derecenin altına düştüğü takdirde seralarda önlem alınması gerektiğini söyledi.

Üreticilerin don olayına karşı dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Kartal, "Çiftçiler de bu konuda don olayına karşı dikkat etmesi gereken şeyleri yapması lazım. Gereken tedbirlerin alınması konusunda özellikle sera üreticisi çiftçilerimizi uyarıyoruz. Bu durumda Edremit ve Gevaş ilçelerimizde seracılık yapılmaktadır. Özellikle bu iki ilçede seracılık yapan çiftçilerimiz gece sıcaklıkların sıfırın altına düştüğü takdirde don riskine karşı gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.” şeklinde uyarıda bulundu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA) 











Bu haberler de ilginizi çekebilir