• DOLAR 32.586
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2426.745
  • ...
Milletvekillerinin dokunulmazlığı Anayasa`nın 83. Maddesi`nde saklı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HDP`li bazı milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması konusunda tartışmalar sürerken, bir çok milletvekilinin durumunun Anayasa`nın dokunulmazlıkları düzenleyen 83. Maddesi kapsamında olduğu belirlendi. Bu maddeye göre, bir milletvekili ağır cezalık bir suçtan, suçüstü yakalanmışsa dokunulmazlığının kaldırılması beklenmeden hakkında adli işlem yapılabiliyor. Mevzuata göre, PKK`ya silah taşımaya kadar varan eylemlerin içine giren milletvekilleri için dokunulmazlıkların kaldırılmasını beklemeden işlem yapılabiliyor. Anayasa`nın 83. Maddesinde açık hüküm olmasına rağmen, yargı milletvekilleriyle ilgili doğrudan bir işlem yapmak yerine, fezleke hazırlayarak adeta topu TBMM`ye atmayı tercih ediyor. Oysa Anayasa`nın 83. Maddesindeki hüküm çok açık. Buna göre, eğer bir milletvekili PKK'ye silah taşırsa, eylem yapılan herhangi bir yerde, halkın arasında suç işlemeye tahrik yaparsa, ağır cezalık suçüstü hali o anda yakalanmışsa dokunulmazlık zırhından yararlanamaz.

ÖRNEĞİ VAR

Geçmişte bunun somut örnekleri de bulunuyor. DYP Şanlıurfa Milletvekili Fevzi Şıhanlıoğlu, MHP`li Mehmet Kundakçı tarafından başına aldığı darp nedeniyle yaşamını yitirdi. 2001 yılında gerçekleşen olayda Kundakçı, ağır cezalık ve suçüstü hali nedeniyle yargılandı ve hüküm giydi.

SOKAK ÇAĞRISI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş 6 Ekim 2014`te Kobani olaylarını bahane ederek sokağa çıkma çağrısı yaptı. Bu çağrı sonrasında yaklaşık 52 vatandaş hayatını kaybetti. Savcılar sadece fezleke düzenlemekle yetindi. Aynı Demirtaş, Sur`daki sokağa çıkma yasaklarının delinmesi için halka Sur`a yürüme çağrısı yaptı. Çağrıda “Bu katliam girişimine karşı sessiz kalamayız” dedi. Savcılar yine fezleke düzenlemekle yetindi. Diğer Eş Başkan Figen Yüksekdağ, YPG ile organik bir ilişki içinde olunduğunu açıkça ifade etti. Yüksekdağ, “Biz sırtımızı YPJ`ye, YPG`ye ve PYD`ye yaslıyoruz bunu söylemekte ve savunmakta hiçbir sakınca görmüyoruz” dedi. Bu açıklamada da “ağır cezalık suçüstü hali” oluşmasına rağmen benzer bir yol izlendi.

beyazgazete

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir