• DOLAR 32.333
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2299.36
  • ...
Bakan Çelik: "Yalnız toprakla ilgilenecek genel müdürlük kuruyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik,Yüksek Öğretim Kurulunun (YÖK) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen Ziraat, Veteriner ve Su Ürünleri Fakülteleri Dekanları toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, 30 yıldır devam eden terörle mücadelenin biraz daha koyulaştığı bir süreç içerisinde olunduğuna dikkati çekerek, terörü bir kez daha lanetlediklerini ifade etti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "2023'te 14 milyon hektar arazinin toplulaştırılmasının gerçekleştirilmesi hedefini koymuşuz ama böyle bir yaklaşım ile zor olacağı düşüncesiyle biz yalnız toplulaştırma ile ilgilenilecek, yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz" dedi.

Çelik konuşmasına şöyle devam etti:

5 milyar hektar arazinin tarıma elverişli olduğu dünyada, 1,3 milyar hektar arazinin kullanıldığını ve her yıl 12 milyon hektar arazinin tarım dışında kaldığını vurgulayarak, böyle bir tarım, kalkınma, sanayi anlayışı ile dünya insanının kendi felaketini hazırladığını söyledi.

Gidişatın çok vahim ve tehlikeli olduğunu söyleyen Çelik, Türkiye'de de 24 milyon hektarlık tarıma elverişli arazinin bulunduğunu, bunun ancak 20 milyon hektarının kullanılabildiğini kaydetti.

Yanlıştan dönüş için her türlü hukuki ve siyasi mücadelenin verilmesi gerektiğini dile getiren Çelik, tarım arazilerinin bölünmemesi veya amaç dışında kullanılmaması için yapılan yasal düzenlemelere rağmen toprak arazilerinin kaybedildiğini söyledi.

Bu konunun son derece hassas olduğunu belirten Çelik, "2 nesil sonra çocuklarımızın ağaçlarını dikecekleri yer bulma şansları söz konusu değil”  dedi.

"Yalnız toprakla meşgul olacak bir genel müdürlük kuruyoruz"

Tarım parsellerinin ölçeğinin ekonomik tarım için elverişli olmadığına dikkati çeken Çelik, işletme başına parselin 59 hektar olduğunu söyledi. Çelik, bunun İngiltere'de 580 dekar, Fransa'da 521 dekar olduğu dikkate alındığında Türkiye'deki parsel ölçeklerinin ne kadar dezavantajlı olduğunun görüldüğünü belirtti.

Bu idari yapıyla inanıyorum ki hızlı bir şekilde bu ölçeği büyüteceğiz. Bu toplulaştırma ile verimi artırmaya dönük yeni bir sürece girmiş olacağız" ifadesini kullandı.

AB Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) ve bakanlığın kırsal kalkınma desteklerini tek çatı altında toplayacaklarını ifade eden Çelik, "Hepimiz köylü çocuğuyuz. 'Hadi gel köyümüze geri dönelim' anlayışı içinde kırsal kalkınma desteklerini veriyoruz. Gençlerimizin şehirde iş arayan değil, kırsalda çok rahat geçimini temin edebileceği planlı programlı yeni bir süreci başlatmak durumundayız. Bununla ilgili önemli bir noktaya geldiğimizi de belirtmek isterim" diye belirti. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir