• DOLAR 32.511
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2447.897
  • ...
"Suriye'deki göçten en fazla etkilenen ülke Türkiye oldu"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep’teki programı kapsamında Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Avrupa Birliği Bakanı ve Baş Müzakereci Volkan Bozkır, burada yaptığı açıklamada, Suriye’deki krizin büyük bir göç dalgasını ortaya çıkardığına dikkat çekti.

Bölgenin çok önemli bir dönemden geçtiğini belirten Bakan Bozkır, Suriye'deki iç savaşın büyük bir göç dalgası oluşturduğunu belirtti. Bozkır, "Gaziantep ve bölge iller ile Türkiye olsun bu insanlık dramı karşısındaki tavrı, bu duçar durumda olan insanlara gösterdiği yakınlık, onlara sağladığı imkanlar, huzur ortamı hep hatırlanacak.” dedi.

Avrupa ülkelerine giden Suriyeli mültecilerin ziynet eşyalarına el konulduğunu hatırlatan Bozkır, “Öyle örnekler var ki, birkaç yüz insan için referandum yapan ülkeler de hatırlanacak. Göçmenlerin ziynet eşyalarına el koyup, onları ihalede satıp, ülkeye oluşturduğu masrafları karşılamak için yasa çıkaran ülkeler de hatırlanacak. Dolayısıyla her zaman iftihar ettiğimiz bu ülkenin ve insanlarımızın davranış biçimi, gerçekten örnek olarak taşa kazınacak.” ifadelerini kullandı.

Gaziantep’in Suriye’deki göçten en çok etkilenen illerden bir tanesi olduğunu söyleyen Bozkır, bazı Avrupa ülkelerinde mültecilere karşı takınan tavırlardan örnekler vererek, “Bölgede adeta bir deprem meydana geldi. 2015-2016 yılları tarihte çok önemli yıllar olarak yer alacak. Gaziantepliler ekmeğini, aşını, işini ülkelerindeki iç savaştan kaçarak şehre sığınan Suriyeli mültecilerle paylaştı.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bozkır, İngiltere'de yayımlanan bir gazetenin ‘Mülteci krizi nedeniyle AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tehlikeye girdiği’ yönündeki soruyu şöyle cevaplandırdı:

“Türkiye ile AB ilişkileri, Avrupa'da çıkan bazı gazetelerde çıkan haberler üzerinden yürüyecek boyutta değildir. Çok önemli günler yaşıyoruz. Çok önemli müzakereler cereyan ediyor. Yarın akşam Sayın Başbakanımızla Brüksel’e gideceğiz. 28 ülkenin katılacağı bir zirve yapılacak. Böyle bir ortamda çeşitli gazetelerde çeşitli haberler çıkabilir. Bu, bunların doğru olduğu anlamına gelmez. İngiltere bizim dost bir ülkemiz. İlişkilerimiz son derece iyi. AB sürecini de destekleyen bir ülke. Dolayısıyla biz o perspektiften bakıyoruz.”

İspanya’da bir maç öncesi taraftarların mültecilere bozuk para atarak eğlendiğine ilişkin görüntülerin hatırlatılması üzerine Bozkır, “Türkiye'de bizim insaniyet adına gösterdiğimiz bütün güzellikler, tarihe geçecek çok önemli adımlar hatırlanacağı gibi bu olay da hatırlanacaktır." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin de konuşmasında, Gaziantep’te 350 bin Suriyelinin kentte yaşadığını belirterek, yerel yöneticiler ve STK’larla uyumlu bir şekilde çalışarak çözüm ürettiklerini dile getirdi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir