• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
AB, Türkiye`nin teklifini `uygulanabilir` buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye'nin sunduğu ve AB'nin prensipte kabul ettiği vizelerin haziran ayı sonuna kaldırılmasını da içeren teklifteki maddelerin, belirli şartların karşılanması durumunda uygulanabilir olduğunu bildirdi.

AB Komisyonu üyelerini bir araya getiren haftalık toplantıda teklif, mali, operasyonel ve yasal açılardan ele alındı. Toplantı sonrasında yayımlanan ve konseye sunulacak değerlendirme, teklifteki maddeler uyarınca 6 başlık altında sıralandı.

SIĞINMACILARIN GERİ GÖNDERİLMESİ
Sığınma başvuruları reddedilen Yunan adalarındaki sığınmacı ve göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesinin, kaçakçılara para ödenmesi ve hayatların riske atılmasının önlenmesi açısından hayati olduğu belirtildi.

Yunan adalarından Türkiye'ye gönderilecek her bir Suriyeli sığınmacı için Türkiye'den bir Suriyeli sığınmacının AB ülkelerine yerleştirilmesi maddesi ile ilgili olarak da üye devletlerden kabul edecekleri sığınmacı sayısıyla ilgili teminat istendi.
AB'ye yerleştirmelerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Uluslararası Göç Örgütü ve Avrupa Sığınmacı Destek Ofisiyle çalışılabileceği bildirildi.

VİZE SERBESTİSİ
Vizelerin en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılabilmesi için ise Türkiye'nin 35'ini tamamladığı 72 kriterin hepsini hayata geçirmesi gerektiği ifade edildi.

Eğer Türkiye'nin kriterleri yerine getirdiği kanaati varılırsa, AB Komisyonu'nun Türk vatandaşları için vizelerin haziran ayı sonunda kaldırabilmesi için Nisan 2016 sonunda yasal bir teklif hazırlayacağı açıklandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir