• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, katıldığı Van Güçbirliği Platformu toplantısında yaptığı konuşmada, “Terör var diye kamu yöneticileri başka konularla uğraşmak yerine güvenlikle uğraşıyor” dedi.

 Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TSO) sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Van Güç Birliği Platformu Mütevelli Heyet Toplantısı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılımıyla gerçekleşti.

Van Milletvekili Prof. Dr. Beşir Atalay başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Terör var diye kamu yöneticileri başka konularla uğraşmak yerine, sadece güvenlik meselelerine odaklanması güvenlik dışında konuların yeterince gündeme gelmemesi, tüm bunlar terörün dolaylı maliyetleridir” dedi.

Yaşanan çatışmalı sürecin etkilerinden söz eden Yılmaz, “Terörün ekonomik olarak dolaylı etkileri ve zararları var. Buna ekonomi dilinde alternatif maliyetler de diyebiliriz. Terör olduğu için yapılamayan işler, terör olduğu için başarılamayan işler de aslında terörün ekonomik olarak büyük bir maliyetidir. Terör var diye kullanılamayan meralar, yapılamayan ticaret, gelmeyen yatırımcı, göç eden nitelikli eleman, ilimize gelmeyen nitelikli eleman ve terör var diye kamu yöneticileri başka konularla uğraşmak yerine sadece güvenlik meselelerine odaklanması güvenlik dışında konuların yeterince gündeme gelmemesi tüm bunlar terörün dolaylı maliyetleridir. İnşallah ülkemiz el birliği içinde hangi siyasi görüşten olursak olalım, hangi partiden olursak olalım hepimizin ortak tavır ve çabasıyla bu terör belasından kurtulur diye temennimi de belirtmek istiyorum.” dedi.

“Böyle bir platforma her ilin ihtiyacı var”

Güç Birliği Platformuna her ilin ihtiyacı olduğunu belirten Yılmaz, “Bu platform bütün ili, değişik kurumların, STK’ların, meslek kuruluşlarının ve akademik dünyayı kucaklayan bir platformdur. Bu platformu belediyelerin konseyleriyle de karıştırmamak lazım. Belediyeler kendi sınırları içindeki alanla ilişkili olarak, konseylere sahip olabilirler onlarda değerli yapılar elbette ama bu tür bir girişim özellikle kalkınmaya odaklı ve ilin bütününe bağlı bir platformdur. Bütün boyutlarıyla aslında kalkınma dediğimiz süreç toplumu içinde bulunduğu halden daha iyi bir hale geçiş çabasını ifade ediyor. Bu da hep birlikte başarılacak bir süreçtir. Bunun için de ilgili tüm tarafların bir araya gelmesi ve odaklanması çok önemli belli önceliklere belli konulara odaklanması çok önemlidir. Ayrıca bu çalışmaların Van’da yapılması son derece önemlidir.” şeklinde ifade etti.

“Van bölgesel cazibe merkezidir”

Van’ın önemi hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Yılmaz, kentte olan iyi bir şeyin bütün bölgeyi etkilediğini ve kentte olan olumsuz bir durumun da bütün bölgeyi ve dolayısıyla ülkemizi etkilediğini dile getirdi.

Yılmaz, “Van’ı bizler sadece bir il olarak algılamıyoruz. Bunu Kalkınma Bakanlığı perspektifiyle söylüyorum. Van aynı zamanda bir bölgesel cazibe merkezidir. Dolayısıyla Van’da olan iyi bir şey bütün bölgeyi etkiler, Van’da olan bir olumsuzlukta bütün bölgemizi ve dolayısıyla ülkemizi etkiler. Van’da özellikle bu çabaların olmasını ayrıca takdirle karşılıyoruz. Van’ı böyle algıladığımız içindir ki Kalkınma Bakanlığı olarak burada cazibe merkezi dediğimiz bir program uyguladık ve Urartu Müzesini, tekstilkenti, Abalı Kayak Merkezi’ni, Deniz otobüslerini, Kongre Fuar Merkezi de oradan finanse ediyoruz. Bunlar normal illerden yaptığımız çalışmalar değil. Bütçe dışında ekstra kaynaklarla normal bütçe dışı kaynaklarla finanse ettiğimiz ve kritik gördüğümüz projelerdir. Bu ilimizin daha ileriye gitmesi için sağladığımız imkânlardır.” şeklinde konuştu.

Bakan Yılmaz, son olarak şunları söyledi:

 “İnşallah önümüzdeki günlerde bu Güç Birliği Platformu’nda belirlenen ve cazibe merkezi programımıza uygun bazı projeleri yine bu cazibe merkezi kaynağıyla finanse etme imkânımız olacaktır. Burada yerelde DAKA, merkezde ise Kalkınma Bakanlığımız bu programı takip ediyor. İnşallah bu tartışmalardan odaklanacağınız kritik gördüğünüz bir takım işleri bu cazibe merkezi dediğimiz programdan finanse etme imkânı önümüzdeki dönemde hep birlikte buluruz. Ayrıca kurumlarımızın yatırım programlarında faaliyetlerde ele alacağımız kurumlar var. Karayollarından tutun, Turizm alt yapısına başka eğitim, sağlık sosyal konulara kadar birçok konuda da inşallah Kalkınma Bakanlığı olarak buradaki tartışmaları izleyeceğiz.” dedi.

Mütevelli heyetinde yer alan kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de katıldığı toplantının ardından Bakan Yılmaz Van’dan ayrıldı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)