• DOLAR 32.56
  • EURO 35.016
  • ALTIN 2434.696
  • ...
Petrol çıkarılan köylerinde istihdam edilmek istiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman merkeze bağlı 800 nüfuslu Recepler (Receba) köyü sakinleri, Batman`da en çok petrol kuyularının bulunduğu köy olmalarına rağmen Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı`nda (TPAO) köylülerden çalışanların olmamasından yakınarak, istihdam edilmek istiyorlar.

Ayrıca köylerinde sağlık ocağının olduğunu fakat aile hekimlerinin köye gelmemesi yüzünden en ufak bir sıkıntı da dahi Batman merkezde bulunan 5 Nolu Aile Sağlık Merkezine gitmek zorunda kaldıklarını söyleyen köylüler, yetkililerin bu soruna bir çözüm bulmasını istediler.

Köyün tarihi, geçim kaynakları ve sorunlarıyla ilgili İlke Haber Ajansı`na konuşan Recepler köyü sakinleri, özellikle köylerinde bulunan TPAO`ya ait petrol kuyularının kendilerine hiçbir fayda sağlamadığını belirttiler.

“TPAO köyümüzde bulunan her haneden sadece bir kişiyi işe koyabilir”

Batman`da en çok petrol kuyularının kendi köylerinde bulunduğuna dikkat çeken köy Muhtarı Hamza Dudakar, “Köyümüzün geçimi hayvancılıktır ve kısmen tarımla uğraşan köylülerimiz de var. TPAO`ya ait petrol kuyuları Batman genelinde en çok bizim topraklarda var. Köylüler olarak bu kadar petrol kuyuların olmasına rağmen hiçbir istifade elde edemedik. Şu ana kadar bir köylümüzü bile işe almamışlar. TPAO`nun bu konuda bize dokunan iyiliği sadece köyümüze verdiği sudur, ama o da yetersizdir. TPAO köyümüzde bulunan her haneden sadece bir kişiyi bile işe koyabilir. Bir tek köylümüz bile TPAO`da kadrolu olarak bulunmamaktadır.”  

Köylerinin çok eski tarihlere dayandığını belirten Muhtar Dudakar, “Köyümüz eski bir köydür. Burada bulunan mezarlıklara bile bakılırsa köyümüzün tarihinin çok eskilere dayandığı görüşecektir. Köyümüzde bulunan mağalar da asırlar öncesine dayanmaktadır. Asırlar önce o mağaralarda insanlar yaşıyordu. Son zamanlarda hayvanlarımıza barınak yaptık. Mağaralar şimdi kimse tarafından kullanılmadığı için terk edilmiş durumdadır. Lüks hayatlar insanları mağaralardan uzaklaştırdı.” dedi.

Köyün sıkıntılarından bir tanesinin de yapımına başlanılan taziye evi ve cami inşaatı olduğunu söyleyen Dudakar, taziye evinin bitim aşamasında olduğunu, fakat camilerinin inşaat olarak kaldığını, bu konuda yetkili ve hayırseverlerin yardımlarına ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Köyün geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu ifade eden köy sakinlerinden Metin Karakuş ise şunları söyledi: “Köyümüzde 300`e yakın petrol kuyusu var. Ama bu petrol kuyularının varlığının bize faydası yok. TPAO bu kuyuları işletiyor. Köylünün tapulu tarlalarındaki petrol kuyuları için TPAO tarla parasını veriyor. Tapu olmayan yerlerde ise köylüye bir geliri yok.” (M. Sait Çelik – İLKHA)
































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir