• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Çatışmalar bölgeye mal sevkiyatını durdurdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır, Hakkâri, Şırnak ve Mardin başta olmak üzere bölgede yaşanan çatışmalar özellikle o şehrin ekonomisine büyük çapta zarar verirken bölgeye mal sevkiyatı yapan Gaziantepli toptancıların işlerinde de durgunluk yaşanıyor.

Bölgede artan çatışma ve şiddet olayları birçok sektörü olumsuz etkilediği gibi kuruyemiş sektörünü de etkilediğini belirten Gaziantep’teki işletme sahipleri, yaklaşık 4 aydır bölgeye sevkiyatın durduğunu belirterek, olayların bölge esnafının işlerini olumsuz yönde etkilediği gibi, özellikle bölge ile irtibatlı olan Gaziantep esnafını da olumsuz etkilediğini söyledi.

Bölgede yaşanan çatışma ve şiddet olaylarını ve kuruyemiş sektörüne olan etkisini İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendiren Gaziantepli kuruyemiş esnafı, yaşanan çatışma ve şiddet olaylarının kendilerini ekonomik açıdan oldukça olumsuz etkilediğini belirtti.

Kuruyemiş ve şekerleme sektörü olarak yaşanan olaylardan çok etkilendik

Özellikle bölgede artarak devam eden olaylarla birlikte kuruyemiş sektörünün de yaşanan olaylardan olumsuz etkilendiğini belirten kuruyemiş imalatçısı Murat Filizfidan, kuruyemiş ve şekerleme sektörü olarak yaşanan olaylardan çok etkilendiklerini ifade etti.

Olaylar başladığından bu yana işlerinde yüzde 30-40 oranında aşırı bir düşüşün olduğunu ifade eden Filizfidan, “Gaziantep’te bizler faal olarak Güneydoğu ve Doğu illerine çalışıyoruz. Yaptığımız bütün ürünlerin yüzde 90’ı Güneydoğu illerine gittiği için bu olaylar bizi oldukça olumsuz etkiledi. Cizre’de olan olaylardan dolayı oradan gelen müşterilerimiz gelemiyor. Bunun yanı sıra alacaklı olduğumuz müşteriler var. Kimseden bir şey isteyemiyoruz. Gaziantepli kuruyemiş esnafı olarak çok zarar gördüğümüzü söyleyebiliriz. Ödeme zorluğu çekiyoruz. Çünkü paramız gelmiyor. Para dönmüyor. Kendi ödemelerimizde dahi zorlanıyoruz. Oralar virane olmuş. Bu bir süreçtir. Bu ne kadar devam eder, bilemiyoruz.” dedi.

Yaşanan olayların bir an önce son bulması için herkesin elinden geleni yapması gerektiğini vurgulayan Filizfidan, “Yetkililerden bir an önce bu durumu daha hızlı bir şekilde düzeltip halkın ve esnafımızın yanında olmalarını istiyoruz. Bize her türlü yardımcı olurlarsa çok seviniriz. Bu yaşanan olaylar hepimizi çok üzdü. İnşallah bundan sonra böyle olayların yaşanmamasını temenni ediyorum.”diye konuştu.

Olaylar bütün esnafı etkilediği gibi bizi de etkiledi

20 yıldan bu yana kuruyemiş sektörü ile uğraştığını belirten bir diğer kuruyemiş imalatçısı Mehmet Fatih Özkülekçi ise olaylar başladığından bu yana bölgeye olan sevkiyatlarında büyük bir oranda düşüşün olduğunu söyledi.

Özkülekçi , “Güneydoğu illerine sevkiyatımız yüzde 40 ile 50 oranında bir düşüş oldu. Bu olaylar bütün esnafı etkilediği gibi bizi de etkiledi. Gönül isterdi ki, orada olaylar sona ersin. İşlerin hareketlenmesini gönülden arzu ediyoruz. Ama yine de şehir içindeki piyasamız bu açığı bir nebze olsun kapatmış oldu. Olayların yaşanmadığı illerin çoğuna ürün göndermeye devam ediyoruz.” dedi.

Yaklaşık 3 aydır bölgeye hiç sevkiyatımız olmuyor

Bölgede yaşanan şiddet olaylarından dolayı bölge esnafına hitap ettikleri için olumsuz etkilendiklerini dile getiren Özkülekçi , “Yaklaşık 3 aydır bölgeye hiç sevkiyatımız olmuyor. Kısmen bazı yerlere sevkiyatımız oluyor. Onun dışında özellikle çatışmaların yoğun olduğu yerlere ne sevkiyatımız oluyor nede oradan müşterilerimiz gelebiliyor.” şeklinde konuştu.

Huzursuzluk ortamının bir an önce son bulmasını istediklerini belirten Özkülekçi , “Haliyle yüzde 50 gibi bir düşüş olunca ödemelerimizde sıkıntı yaşadık. İnşallah biz bu olayların düzeleceğine inanıyoruz. Ödemelerimizi biraz esnetsek de bu durumun düzeleceğini umuyoruz. Çünkü oradaki müşterilerimizle hâlâ iletişim içerisindeyiz. Bu olayların son bulmasını ve işlerin tekrar hareketlenmesini diliyoruz. Yetkililerden bir an önce bu olayların bitmesini ve tekrardan huzur ve barışın gelmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir