• DOLAR 32.589
  • EURO 34.868
  • ALTIN 2496.886
  • ...
Bebeklerde İshale Dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Doğruhaber/Sağlık

Çocuklarda görülen ishalin sebepleri arasında, kötü yaşam şartları, sağlıksız yiyecek ve içecekler, bağışıklık sisteminin sağlam olmaması, temizlik, bünyesel faktörler, ishalli hastalıklara neden olan mikropların ağız yolu ile bulaşması gibi etkenler sıralanabilir.

BEBEĞİNİZ 6 AYDAN KÜÇÜKSE DİKKAT!

İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar. Ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya başlarsa önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu durumdaki çocukların acilen hekime götürülmesi gerekir. Bunların dışında dışkısında kan olan, sık kusan, karın ağrısı ve yüksek ateşi olan çocukların da kısa sürede hekime götürülmeleri gerekir. 6 aydan küçük çocuklarda görülen her türlü ishal önemlidir ve bu çocuk en kısa sürede hekim tarafından görülmelidir.

EN BÜYÜK TEHLİKE SIVI KAYBIDIR
İshaldeki en büyük tehlike sıvı kaybıdır. Eğer ağızdan verilen sıvılarla çocuğun kayıpları karşılanamazsa çocuğun vücudundaki sıvı azalır. Hafif ishal vakalarında; ishale rağmen çocuk iyi görünür, inatçı kusma ve ateş yoktur. Bu durumda daha sık normal su verilmesi, anne sütü veya mamaya devam edilmesi ve çocuğun susuzluk bulguları bakımından izlenmesi yeterlidir. Orta derecedeki ishal vakalarında çocuklar huzursuzdur ve çok susarlar. Bebek 6 aylıktan büyükse evde tedavi edilebilir. İnatçı ve kronik ishalli çocukların mutlaka doktor tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

TEDAVİSİ NASIL YAPILMALIDIR

İshal sırasında verilebilecek en uygun besinler pirinç, patates, ekmek, yağsız et, yoğurt, sebze ve meyvelerdir. Yağlı besinler, çay, meyve suyu, kola gibi çok şeker içeren içeceklerden sakınılmalıdır. Çocuklar kesinlikle aç bırakılmamalıdır. Son 20 yılda ishal tedavisindeki en önemli ilerleme şeker ve tuz içeren sıvılar ile evde ishal tedavisinin mümkün olmasıdır. Bunun için eczanelerden ve sağlık ocaklarından “ishal için şeker – tuz paketi “ alınmalıdır. Bu paketlerden bir tanesi 1 litre temiz suya eklenmeli ve karıştırılmalıdır. Bu şekilde ishalle kaybedilen sıvıları yerine koymak için uygun bir sıvı elde edilmiş olur.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir