• DOLAR 32.589
  • EURO 34.863
  • ALTIN 2495.46
  • ...
Nesli tükenmekte olan Kelaynak kuşları telef oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Böcek ve diğer küçük canlılarla beslenen Kelaynak kuşları bilinmeyen bir nedenden dolayı telef oldukları belirtildi.

Dünya'da sadece Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde ve Nil Vadisinde yaşayan Kelaynak kuşları bilinmeyen bir sebepten dolayı telef oldukları söyleyen vatandaşlar, sabah saat 6.00 sıralarında 4 tane Kelaynak kuşunun öldüğünü 3 tanesinin ise Fırat Nehri'nde yaralı olarak çıkarıldıklarını ifade ettiler. 

Nesli tükenmekte olan kuşları bulan vatandaşlar, Birecik ve Şanlıurfa'da bulunan yetkilileri aramalarına rağmen ilgilenmediklerini illeri sürdüler.

Koruma altına alınan ortalama ömürleri 25-30 yıl olan Kelaynaklar 3-4 yaşlarında erginleşir, bir ile 1.5 kilogram ağırlığa ulaşır ve Kertenkele, küçük memeliler, çekirge, akrep, örümcek, danaburnu ve benzeri canlılarla beslenir. Yılda bir defa ve 3 yumurta yapar, kuluçka süreleri 4 hafta kadardır. Erkek ve dişilerin belirgin özellikleri bulunmamakta ve aynı davranışları göstermektedirler. Bu kuşların en önemli bir özelliği de 'tek eşli' olmaları, eşlerine çok sadık olmalarıdır. Öyle ki eşi ölen bazı Kelaynak kuşlarının yemeyi içmeyi terk edip, ya da kendini kayalardan aşağı bırakarak intiharı seçtikleri çok görülmüştür.

Hz Nuh Peygamberin bereket sembolü olarak 'Tufan'da gemisine aldığı Kelaynaklar (Geronticus eremita) geçmişte Türkiye’den Kuzey Afrika’ya, Arap Yarımadası’ndan Fas’a kadar çok geniş bir bölgede ürerlermiş. Fakat avcılık, üreme alanlarında rahatsız edilmeleri, yaşam alanlarının değişmesi ve beslenme alanlarında kullanılan zirai ilaçlardan zehirlenmeleri sonucunda sayılarında ciddi azalma ve dağılım gösterdikleri alanlarda daralma meydana gelmiştir. Bugün, Kelaynaklar nesli tükenmekle karşı karşıya olan kuş türlerinden birisidir. Kelaynaklar dünyada sadece Nil Vadisi’nde ve Birecik’te bulunmaktadırlar.

Öte yandan, Sivil Doğa Korumacısı Mustafa Çulcuoğlu, Kelaynak kuşlarının yüksek gerilim hatlarına çarparak öldüklerini iddia etti. (İLKHA)  







Bu haberler de ilginizi çekebilir