• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
HÜDA PAR mağdur Sur esnafını ziyaret etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu ve beraberindeki heyet, Sur`da yaşanan çatışmalardan dolayı mağdur olan esnafı ziyaret ederek yaşadıkları sıkıntıları ve sorunlarını dinledi.

Ziyaretlerde HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu ile beraber İl Başkan Yardımcısı Metin Turan, Merkez İlçe Başkanları ve partililer yer aldı.

Sur esnafının sıkıntılarını dinleyen İl Başkanı Şeyhmus Tanrıkulu, esnafı ziyaret etmelerindeki amaçlarının mağduriyetlerini bir rapor haline getirip yetkililerin dikkatlerine sunmak olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Sizi ziyaret etmemizin sebebi sorunlarınızı dinlemek ve bunu bir rapor haline getirerek hem kamuoyuyla paylaşmak, hem de yetkili mercilere bildirmektir. İnşallah bu şekilde bir kamuoyu oluşturarak hükümeti bu konuda daha hassas davranmaya davet edeceğiz. Bu çağrılarımızla umuyoruz ki Sur halkının mağduriyeti görülecektir.” ifadelerini kullandı.

“Esnaf kiralarını bile ödeyemez hale geldi”

Şehir merkezlerine taşınan çatışmaların halka zarar vereceğini defalarca dile getirdiklerini belirten Tanrıkulu, “Çatışmalar yaşanmadan aylar önce böylesi bir çatışma tehlikesinin kapıda olduğunu söyledik. Hükümete de HDP`ye de çağrılarda bulunarak çatışma ortamının memleketimize ve halkımıza zarardan başka bir şey getirmeyeceğini her platformda dile getirdik. Bugün itibariyle memleketin harabeye dönüştüğüne ne yazık ki hepimiz şahitlik ediyoruz. Keşke biz haklı çıkmasaydık da memleket bu hale gelmeseydi. Esnaflar kiralarını bile ödeyemez hale geldiler. Bu sıkıntıların aşılması için devlet destek vermeli, esnafın kirasını karşılamalı, işçilerine de en azından asgari ücret düzeyinde bir ücret vererek esnafın sırtındaki ağır yüke ortak olmalıdır. Bizler HÜDA PAR olarak, bundan sonra da üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Halkımızın sorunlarını dile getirecek ve hükümetin bu talepleri karşılaması için bu işin takipçisi olacağız.” şeklinde konuştu.

“Diyarbakır`ın ekonomisi battı”

HÜDA PAR heyetine yaşadıkları sıkıntıları anlatan Sur esnafı, Diyarbakır`ın ekonomisinin çöktüğünü belirterek, “Sur ilçesi Diyarbakır`ın kalbiydi. Ticaretiyle, manevi havasıyla ve tarihiyle Diyarbakır`ın kalbi hatta Diyarbakır`ın kendisiydi. Diyarbakır denince akla Sur gelirdi. Ama ne yazık ki memleketimizi harap ettiler. Sizin için yapıyoruz diyerek evlerimizin önüne barikatlar kurdular, patlayıcılar yerleştirdiler. Benim için bir kavga veriyorsan önüne bomba koyduğun ev niye benim evim oluyor? Benim memleketimde niye çatışma çıkarıyorsun? Yazık günah değil mi memleketimize? Peygamberler ve Sahabeler şehri olan şehrimiz bunu hak etmemişti. Böylesi düşmana yapılmaz. Bu nasıl bir caniliktir? Memleketimize bunu reva görenleri Allah kahretsin. Artık iş adamları Diyarbakır`da yatırım yapmaktan çekiniyor. Herkes batıda yatırım yapıyor. Çünkü Diyarbakır`ı Suriye`ye çevirdiler. Allah bunu yapanların yanına kar bırakmasın.” ifadelerini kulandı.

“Hükümet bize yardım etsin!”

Hükümetten yardım talebinde bulunan Sur esnafı, “Allah bize bir çıkış yolu göstererek bu sıkıntıdan kurtarsın. Sizden isteğimiz! sorunlarımızı yetkili mercilere ulaştırmanız ve bu konuda bir çözüm yolu bulmanızdır. Hükümet vergi ve sigorta primlerinin öteleneceğini söyledi. Primlerin ötelenmesi bizim işimize yaramaz, bizi daha da mağdur eder. Biz çalışmamışız ki vergi ve sigorta primi ödeyelim. Çalışmış olsaydık ve ödeyebilme imkânımız olsaydı zaten ötelemesine de gerek kalmazdı. Bir devlet böyle bir durumda vatandaşına, esnafına yardımcı olamıyorsa ne zaman yardımcı olacak? Devlet tarafından vergilerin alınmaması gerekir veya en azından yarı yarıya indirilmesi, sigorta primlerinin de devlet tarafından ödenmesi gerekir. Yoksa biz bu şekilde devam edemez, işyerlerimizi kapatmak zorunda kalırız.” diyerek şikâyetlerini dile getirdiler.

“Sur esnafının durumu ile ilgili olarak bir rapor hazırladık”

Esnafın mağduriyetlerini dinleyen HÜDA PAR heyeti ise ziyaretler sonrası yaptığı açıklamada Sur esnafının durumu ile ilgili olarak bir rapor hazırladıklarını ve bu raporu yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

Yaptığı yardım çalışmalarıyla Sur mağdurlarının ihtiyaçlarını gidermeye çalışan Diyarbakır İslami Sivil Toplum Kuruluşlarından Sahabe-Der`i de ziyaret eden HÜDA PAR heyeti, dernek başkanı Abdulmuttalip Yuva ve dernek yönetimi ile görüştü.

Sur halkının yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için her kesin ve her kesimin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirten Tanrıkulu, bir STK olarak Sahaber-Der`in yaptığı çalışmaları takdirle karşıladıklarını ve çalışmalarından dolayı STK yöneticilerine teşekkür ettiklerini sözlerine ekledi. (İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir