• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
Erdoğan`ın Ziyaret Ettiği Kul Şerif Camii
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Başbakan Erdoğan`ın Rusya gezisi kapsamında gittiği önemli yerlerden biri de Tataristan bölgesinde bulunan Kul Şerif Camii`ydi. Kul Şerif Camii`ni ziyaret Erdoğan ve beraberindeki heyet camiide öğle namazını eda etti.

KUL ŞERİF CAMİİ

Kul Şerif Camii, 16. yüzyılda o zamanki Kazan Hanlığı’nın başkenti olan Kazan şehrinde inşa edilmiş. 1552 yılında Rus çarı Korkunç İvan Kazan Hanlığı’na yaptığı saldırıda şehri alınca önce bu güzel camiye adını veren imam ve aynı zamanda bir şair olan Kul Şerif’i ve öğrencilerini şehit etmiş. Daha sonra da bu güzel cami yerle bir edilmiş! Camiyi yıktıktan sonra bazı parçalarını da Saint Basil Katedrali’nin yapımında kullanmışlar.

 

Yıllar sonra bu güzel camiyi ve tarihi unutmamış insanlar olmuş; 1996’da yine aynı yere çok güzel bir cami yapma kararı alınmış. Birçok müslüman ülkeden ve Tataristan’daki müslüman halktan toplanan yardımlarla bir Türk firmasına yaptırılan Kul Şerif Camii, Kazan şehrinin 1000. kuruluş yılı olan 2005’te tekrar ibadete açılmış.

 

KUL ŞERİF KİMDİR

Yaşadığı zamanki Kazan Hanlığı’nın devlet adamı, imam ve aynı zamanda bir şairdir Kul Şerif. Rus Çarlığı ile Kazan Hanlığı arasında ülkesinin yararına çalışmalar ve antlaşmalar yapmış. Korkunç İvan şehre girdiğinde yine şehri savunmak için talebeleriyle birlikte Rus ordularının karşısına çıkmış! Şiirlerinden bazıları Bakırgan Kitabı’nda (19. yüzyılda Süleyman Ata tarafından kendi şiirleri ve o topraklarda yaşamış başka şairlerin şiirlerinin toplandığı bir kitap) yer almış.

Dünya Bülteni

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir