• DOLAR 32.348
  • EURO 35.153
  • ALTIN 2308.536
  • ...
IŞİD`İN  Afganistan`da  NE İŞİ VAR?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Özcan / Doğruhaber

İlk olarak bulunduğu ülke Pakistan`ın son durumunu konuştuğumuz Abdülğaffar Aziz, ara ara bomba sesleri gelse de ülkenin durumunun eskisinden daha iyi bir halde olduğunu ifade ederek, “Pakistan`da bazı yerlerde bombalamalar oluyor bazı sıkıntılar var. Fakat eskiye nazaran Pakistan`ın durumu gayet iyi, hamdolsun. Nispeten bir istikrar sağlanmış durumda. Eskiye göre biz diyebiliriz ki Pakistan`ın durumu daha iyi ve umudumuz çok daha iyi olacağı yönünde” olduğunu dile getirdi.

AFGANİSTAN`IN İSTİKRARA KAVUŞMASI HEPİMİZİN DİLEĞİ

Afganistan`da uzun yıllardır süren savaşın sonlanacağına da kimsenin inanası gelmiyor. Ancak geçtiğimiz günlerde ajanslara düşen Kabil Hükümeti ile Taliban`ın barış için masaya oturmaya hazırlandığı şeklindeki haberler, aslında istenmesi halinde barışın çok da uzak olmadığını hatırlattı. Kabil Hükümeti, daha önce yaptığı açıklamada, Taliban`la masaya oturmaya hazır olduğunu deklare etmişti. Taliban da öne sürdüğü bazı şartların yerine getirilmesi halinde ve sonrasında yerine getirilmesiyle birlikte bu çağrıya olumlu yanıt vermişti.

AMA BARIŞ KOLAY DEĞİL

Hiç bitmeyecekmiş gibi devam eden savaş ülkesi Afganistan`daki gelişmelerin olumlu yönde seyrettiğini ifade eden Aziz, “Evet böyle bir girişim var, biz de destekliyoruz ve bunun gerçekleşmesini temenni ediyoruz. Pakistan Genelkurmay Başkanı, Orta Asya ülkelerinden birine yaptığı ziyaret esnasında Kabil`e uğradı ve bir dizi temaslarda bulundu. O da bu barışın olmasını desteklediklerini söyledi. Tabi bir an önce Afganistan`ın istikrara kavuşması hepimizin dileğidir. Ama bunun olması da elbette kolay değil. Çünkü bu işin farklı boyutları da var, bunu da kabul etmek lazım” diye konuştu.

AFGANİSTAN`DA TAMAMEN KONTROL ALTINA ALINMIŞ BÖLGE MEFHUMU YOK

Taliban`ın ülke genelindeki gücü ve kontrol ettiği yerler konusunda da konuşan Aziz, yüzdelik bir rakam vermenin doğru olamayacağını belirterek, “Aslında bu konu tam olarak net değil. Mesela Afgan hükümetinin ve NATO`nun kontrol ettiğini söylediği yerlerde bile tam bir kontrol yok. O bakımdan Afganistan`da tamamen kontrol altına alınmış bölge mefhumu aslında yok. Çünkü bu bölgelerde de zaman zaman Taliban`ın eylem yaptığını biliyoruz” diyerek Afganistan`da aslında iç içe geçmiş bir durumun söz konusu olduğunu dile getirdi.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNİN AKABİNDE IŞİD`İN ÜLKEYE YERLEŞMESİ MANİDAR

Taliban`la görüşmelerinin başladığı bir dönemde çok dikkat çekici bir gelişmenin yaşandığını ifade eden Aziz, şöyle konuştu; “Fakat son zamanlarda ortaya çıkan farklı bir durum var, onu burada özellikle ifade etmek istiyorum. Basında yer alıyor, siz de duymuşsunuzdur; Işid`in Afganistan`da yerleşmeye çalıştığı yönünde. Tabi bu çok manidar.”

IŞİD`İN AFGANİSTAN`DA NE İŞİ VAR?

Taliban`ın Afganistan`da dış güçlere karşı mücadele ettiği bir dönemde Işid`in de durup dururken Taliban`a saldırmasının bölgede oynanan oyunları açığa çıkardığını ifade eden Abdülgaffar Aziz, “Bir güç, bir yapı ortaya çıkıyor ve Taliban`ı hedef alıyor. İnsanın aklına ister istemez başka şeyler geliyor. Sanki bir komployla karşı karşıyayız. Işid`in Afganistan`da ne işi var? Zaten dışarıya karşı mücadele eden bir grup var. Işid`e ne gerek var. Burada ortaya şu çıkıyor; birileri dışarıdan Afganistan`ı, Taliban`ı meşgul etmek istiyor. O bakımdan böyle bir şey ortaya çıkmış olabilir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir